Controlorii sunt buni de plată

13Comentarii
Controlorii sunt buni de plată
Controlorii OTL acţionează ilegal. Cel puţin aşa rezultă în urma controlului efectuat în urmă cu două săptămâni de inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Bihor.

„SC Rotw Guard Security SRL Mangalia desfăşoară activitatea de verificare a biletelor de călătorie fără a fi autorizată, declarându-şi ilegal sediul social secundar în Oradea – capăt linie Nufărul.

Concret, punctul de lucru nu este declarat la Camera de Comerţ şi Industrie Bihor şi nici la Direcţia Finanţelor Publice, deşi exista această obligaţie. Totodată, nu este autorizat conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC Bihor.

Alte nereguli

Neexistenţa unui plan al activităţii de control, la data şi ora controlului, deşi contractul încheiat cu OTL stabileşte în sarcina firmei verificarea a 60% din cursele zilnice între orele 4:00-24:00, este o altă neregulă constatată.

Pe de altă parte, nu există o bază de date cu personalul angajat, ci doar un dosar cu pozele a circa 40 de persoane, multe dintre ele nemaifiind angajate ale firmei.

Ori contractul prevede un minim de 40 de angajaţi. „Nu există procedură de control, staţiile nu funcţionează, controlorii nu au în dotare imprimate de procese-verbale, iar pentru legitimare nu au legitimaţii de serviciu”, a adăugat şefa OJPC Bihor.

Scuze

Mihai Balotă, administratorul Rotw Guard SRL din Mangalia, spune că nu a putut să declare „Oradea – capăt de linie Nufărul” drept punct de lucru pentru că acest spaţiu nu are adresă poştală. „Se pare că este o problemă a regiei.

Eu nu sunt ilegal acolo. Ar trebui să fac un subterfugiu, să închiriez un spaţiu pentru a-l putea declara. Este o situaţie la care deocamdată nu am soluţii de rezolvare.

Oricum, acest lucru nu aduce nici un dezavantaj oraşului. Taxele şi impozitele nu le depun acolo pentru că punctul de lucru nu are personalitate juridică”, ne-a spus Mihai Balotă.

Varianta OTL

Conducerea OTL se disculpă în privinţa punctului secundar de lucru. „Noi, când am organizat licitaţia, am verificat bonitatea firmei şi i-am pus la dispoziţie, în mod gratuit, spaţiul respectiv.

Că ei nu s-au înregistrat la Finanţe până acum nu-i problema noastră. Fosta firmă din Arad, care a efectuat control anul trecut, nu a avut nici o problemă cu înregistrarea punctului de lucru secundar. Firma din Mangalia nu poate, pentru că nu a fost interesată”, este de părere Corneliu Lupău, directorul OTL.

Ce spune legea

OUG nr. 45/2003 privind Finanţele Publice Locale spune la articolul 28, aliniatul 7, că „plătitorii de impozite şi taxe care au organizate puncte de lucru stabile, cu minim cinci angajaţi, sunt obligaţi să solicite înregistrarea fiscală a acestora ca plătitori de impozit pe venituri din salarii, la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află punctul de lucru. Solicitarea se face în termen de 15 zile de la data înfiinţării”.

Călin Gal, comisarul-şef al Gărzii Financiare Bihor, ne-a confirmat că firma SC Rotw Guard SRL Mangalia ar trebui să aibă sediul secundar înregistrat la Finanţele bihorene. „Normal, având punct de lucru în Oradea, trebuie să aibă şi sediul secundar înregistrat aici. În caz contrar, activitatea desfăşurată de ei este ilegală”, ne-a precizat Călin Gal.

Reamintim că OJPC Bihor a demarat controalele la firma Rotw Guard şi în urma materialului scris în Jurnal bihorean în urma sesizărilor primite de la cititori referitor la comportamentul controlorilor.

Dan Birta

Taguri: ,


13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor