Controlul de col, în noiembrie

4Comentarii
Controlul de col, în noiembrie
Circa 80.000 de femei din Bihor vor beneficia de control gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, de la începutul lunii noiembrie, apreciază inspectorii sanitari. Dr. Marius Pârcioagă a informat că Ministerul Sănătăţii a început procedura de achiziţie a chiturilor necesare screeningului de col.

Până acum s-au înscris pentru efectuarea screeningului 35 de medici (de familie, ginecologi şi medicii de laborator), a dula prelungire de înscriere a expirat ieri, dar cei interesaţi se vor putea înscrie în program pe tot parcursul derulării acestuia, a mai informat aceeaşi sursă.

Ministerul Sănătăţii a decis ca înscrierea medicilor ce pot să se implice în screeningul naţional pentru depistarea de col uterin să fie deschisă pe toată durata derulării acestui program.

Aflat miercuri în Capitală, reprezentantul în Bihor al Ministerului Sănătăţii, dr. Marius Pârcioagă, a relatat că Ministerul a luat această decizie fiindcă medicii implicaţi trebuie să dobândească o autorizaţie specială de la Agenţia Naţională de Prelucrare a Datelor Pacienţilor or la această oră majoritatea medicilor din Bihor şi din celelalte judeţe din ţară nu au acest act.

Dr. Pârcioagă a informat că a început achiziţia de chituri necesare pentru probele de laborator ce se vor efectua femeilor cu vârsta între 24 şi 65 de ani, care vor dori să verifice dacă au leziuni necanceroase ce pot duce la cancer de col uterin sau au cancer. În Bihor, inspectorii sanitari apreciază că un număr de 80.000 de femei, dintre care circa 25.000 sunt dinOradea, se încadrează în grupa de vârstă ţintă pentru screening de col uterin.

 

În noiembrie

 

Dr. Pârcioagă apreciază că bihorencele vor putea să înceapă să se programeze şi să beneficieze de testul la colul uterin de la începutul lunii noiembrie. Medicul a explicat că chiturile comandate prin minister vor ajunge în Bihor, treptat, pe durata derulării programului.

Pentru a beneficia de test, femeile cu vârsta între 24 – 65 de ani vor trebui să se programeze întâi la medicul de familie, în intervalul orar stabilit special de acesta pentru consiliere şi trimitere. La cabinetul medicului de familie, femeile vor afla despre toate cabinetele de ginecologie şi laboratoarele unde se efectuează acest test. De altfel, fiecare medic de familie va trebui să afişeze la cabinet un tabel cu locaţia fiecărui cabinet şi laborator unde se efectuează acest screening. În funcţie de rezultat, femeile vor intra în program de terapie de specialitate.

Otilia Sandor

Taguri: ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor