Convorbire cu elevul David Talpeş

Convorbire cu elevul David Talpeş
ARAD – Convorbire cu elevul David Talpeş, câştigătorul locului I la Faza naţională a olipiadei de istorie.

Adevărul: – Pentru a câta oară ai participat la olimpiada de istorie?

David Talpe: Pentru a cincea oară.

Adevărul: Şi când s-a întâmplat pentru prima oară?

D.T.: Practic, într-a opta am fost pentru prima dată la „Naţionale”, cu acea ocazie am luat menţiune şi de atunci în fiecare an am participat şi în fiecare an am luat menţiune iar în acest an am luat premiu.

Adevărul: Spune-ne, te rog, ce fel de premiu?

D.T.: Premiul întâi pe ţară.

Adevărul: În ce localitate s-a desfăşurat olimpiada?

D.T.: La Craiova.

Adevărul: Şi… ai căzut pe subiect?

D.T.: Da, m-am pregătit cu mult mai bine ca şi în ceilalţi ani, am ştiut toate subiectele şi de aceea cred că m-am descurcat.

Adevărul: De unde vine pasiunea ta pentru istorie?

D.T.: Încă de când eram mic, îmi plăcea să citesc cărţi de istorie iar în clasa a VIII am avut norocul de a întâlni la Liceul german un foarte bun profesor de istorie, care m-a ajutat foarte mult şi aşa am ajuns pentru prima oară la „Naţionale”, la Alba-Iulia şi de atunci ap pornit aşa… pe chestia asta.

Adevărul: Acum, după terminarea clasei a XII-a, intenţionezi să mergi mai departe la o facultate cu profil de istorie?

D.T.: Vreau să urmez Dreptul la Cluj şi probabil că la acea facultate se studiază şi istorie, însă nu m-am gândit în mod special la o facultate de profil.

Adevărul: Nu te tentează să fii cercetător, muzeograf, arheolog?

D.T.: M-am gândit eu la un moment dat dar am fost obligat să mă gândesc şi la întrebarea „ce e de viitor şi ce nu?” ori azi în istorie e mult mai dificil să-ţi faci o carieră.

Adevărul: Profesor de istorie?

D.T.: Nu, mulţumesc, nu cred că am talentul pedagogic pe care îl presupune această profesie.

Adevărul: Ai emoţii în ceea ce priveşte Facultatea de Drept?

D.T.: Nu, căci din câte ştiu eu, ca şi câştigător la faza pe ţară a olimpiadei, o să intru cu 10, fără admitere şi fără taxă. Înainte… va trebui, totuşi, să-mi iau „bacu.”

Adevărul: Cum se studiază aspectele sensibile ale istorie noastre (naţionalismul, legionarismul, comunismul) în şcoala de azi?

D.T.: Când întrebi un profesor despre aceste probleme cam dă din colţ în colţ. Vedeţi, în zilele noastre mai mult condamnăm legionarismul decât comunismul, care a făcut infinit mai mult rău oamenilor. De asemenea cred că trebuie făcută diferenţa între un Eliade şi Cioran, care au scris câteva articole ca simpatizanţi ai extremei drepte şi comunsmul, care a făcut zeci de miloane de victime.

Adevărul: – Îţi mulţumesc!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase