Convulsiile poeziei contemporane

ORADEA – Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a găzduit, miercuri, prima seară a Saloanelor Revistei Familia, care i-a avut ca invitaţi pe scriitorii şi criticii Ion Pop, Alexandru Cistelecan şi Virgil Podoabă.

„Cei trei din dreptul poeziei” au prezentat şi moderat colocviul „Poezia română contemporană”, subiect actual care a stârnit interesul iubitorilor de cultură, prezenţi în număr mare la prelegeri. „Am venit să ne întâlnim cu trei scriitori care nu numai că scriu şi gândesc bine, dar reprezintă un reper în critica de poezie”, a explicat Ioan Moldovan, redactorul-şef al revistei „Familia”.

Avangardism sau retorică?
Colocviul „Poezia română contemporană” a realizat o trecere în revistă a etapelor prin care a trecut literatură românească începând cu avangardismul anilor 1930 şi până în zilele noastre. „Eu cred că dinamica poeziei şi a literaturii va fi mereu provocată de impulsurile noi cu contraziceri, stagnări şi treceri mai departe. Viaţa de azi cu conflictele sale va da naştere unor noi convulsii în literatură”, a concluzionat Ion Pop în încheierea prezentării sale.
Ca un răspuns, Alexandru Cistelecan consideră că nu există un curent avangardist şi că totul se rezumă la teoria avangardismului. „Avangardismul a rămas cel mai la modă snobism literar pentru că este execrabil la citit. Cred că avangardismul este o retorică şi cel mai plictisitor clişeu este cel al înnoirii veşnice”, a concluzionat Alexandru Cistelecan.

Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !