Cooperare transfrontalieră antidezastre

În luna iunie a acestui an a avut loc o nouă etapă a proiectului AWARE (Attention to Warning and Readiness in Emergencies), proiect destinat colaborării transfrontaliere în lupta împotriva dezastrelor şi educaţiei populaţiei pentru aceste evenimente.

Proiectul are ca prim obiectiv creşterea nivelului de conştientizare a riscurilor în rândul populaţiei din regiunile de frontieră, pe durata şi după producerea unui dezastru, prin îmbunătăţirea surselor şi canalelor de informare şi comunicare. Un al doilea obiectiv este ca în cazul producerii unor situaţii de criză, autorităţile să considere şi ajutorul partenerilor de peste graniţă.

Partenerul principal în cadrul proiectului este provincia Zeeland din Olanda, iar ceilalţi parteneri sunt provinciile Flandra de Vest şi de Est – Belgia, Kent şi Essex – Marea Britanie, judeţele Bihor şi Arad – România. La întâlnirea de la începutul lunii din Bruges, Belgia, a participat din partea judeţului Bihor o delegaţie de experţi, reprezentând Consiliul Judeţean, prin Theodor Petroni, şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin maiorul Claudiu Zoicaş.

În perioada 29-30 mai a avut loc o instruire şi un exerciţiu test în ipoteza unei situaţii de criză interregională, destinat pregătirii celor două exerciţii care vor avea loc în toamna acestui an, în România şi în anul 2007 în Marea Britanie.

Lucrările vor continua cu o întâlnire în perioada 15-17 iunie 2006 la Budapesta, unde se va discuta punerea în aplicare a unui sistem eficient de localizare a victimelor şi de anunţare a rudelor acestora în cazul dezastrelor. Un asemenea sistem inovativ este esenţial în cazul situaţiilor de urgenţă, în special atunci când acestea se produc în zonele transfrontaliere.

Sergiu Briceag0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !