Cooperare transfrontalieră eficientă

Cooperare transfrontalieră eficientă
Sapte mandate de arestare, din care patru mandate europene de arestare, au fost emise de autoritatile romane pe numele unor membrii ai unei reţele transnaţionale de trafic de persoane, anihilate de poliţiştii de frontieră români şi spanioli.

În contextul intensificării activităţilor specifice pe linia combaterii traficului de persoane, lucrătorii din cadrul D.P.F.Timisoara si I.J.P.F. Mehedinţi, cu sprijinul S.I.P.I. Mehedinţi , sub directa coordonare a procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mehedinţi, şi folosind investigatori sub acoperire au obţinut, in luna mai a anului 2006, date şi informaţii certe privind acţiunile infracţionale desfăşurate in zona de competenta a unui grup organizat infracţional , transfrontalier, care se ocupa cu traficul de persoane pe relaţia România –Spania.

Reţeaua
Reţeaua, formata din 11 membri, era condusa in Spania de TUDOREL D (alias Pardale), in vârsta de 42 de ani si IOANA T., in vârstă de 30 de ani, ambii din municipiul Turnu Măgurele, iar in România de PETRE G., în vârstă de28 de ani , din localitatea Motru, S. DOINA, în vârstă de 28 de ani şi S. CONSTANTIN, în vârstă de 34 de ani, din municipiul Turnu Severin.

Aceştia au iniţiat si organizat o filiera infracţionala transnaţionala, pe relaţia Romania-Spania, care avea ca scop recrutarea de tinere în vederea exploatării sexuale şi transportul acestora în oraşul Almeria din Spania, folosindu-se de documente false.

Verificările autorităţilor romane, au scos la iveala că în perioada mai-decembrie 2006, membrii reţelei au racolat, transportat, găzduit şi exploatat un număr de 11 tinere, cu vârste cuprinse intre 20 si 30 ani, pe care le-au obligat, folosind ameninţări, să practice prostituţia, obţinând implicit câştiguri importante.

Modul de operare
În luna februarie a anului 2006, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au obţinut date şi informaţii că G. ROMICĂ, în vârstă de 27 de ani din localitatea Motru, S. DOINA în vârstă de 28 de ani şi S. CONSTANTIN în vârstă de 34 de ani din municipiul Dr.Tr.Severin, se ocupau cu „recrutarea” de tinere cărora le promiteau locuri de muncă în Spania.

În urma supravegherii activităţii acestora şi a investigaţiilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că racolatorii luau legătura cu membrii unui grup infracţional din Spania condus de D.TUDOREL care era interesat de preluarea fetelor.

Racolatorii le promiteau tinerelor locuri de muncă bine plătite, le sprijineau cu bani în vederea obţinerii documentelor de călătorie şi le asigurau bani pentru plata transportului până în localitatea Almeria din Spania.

Odată ajunse în Spania, tinerele erau preluate de D. TUDOREL şi de concubina acestuia T. IOANA care le reţineau documentele de identitate şi, prin ameninţări, le forţau să practice prostituţia pe autostrăzi sau în cluburi situate în localitatea Almeria, din Spania.

Destinatarul câştigurilor obţinute de tinere din practicarea prostituţiei era D. TUDOREL care cu o parte din bani „refinanţa” reţeaua, în sensul că apela la racolatorii aflaţi în România pentru a aduce alte tinere în Spania, iar restul banilor obţinuţi ii împărţea cu ceilalţi membrii, in acest mod realizând câştiguri de peste7000 de euro pe zi.

Ancheta
Efectuând cercetări, investigaţii şi activităţi procedurale specifice pentru depistarea tuturor membrilor si complicilor care fac parte din reţeaua infracţională, precum şi identificarea altor victime supuse traficării în vederea practicării prostituţiei, poliţiştii de frontieră din cadrul compartimentului trafic de persoane al I.J.P.F. Mehedinţi, au identificat un număr de 11 tinere din judeţele Mehedinţi,, Olt, Arad şi Gorj cu vârste cuprinse intre 20 si 30 de ani care au fost traficate si exploatate sexual de membrii reţelei.

Tinerele au declarat anchetatorilor ca erau obligate să practice prostituţia în cluburi din localitatea Almeria, iar destinatarul câştigurilor era D. TUDOREL, care le ameninţa pe acestea cu împuşcarea daca nu aduceau banii regulat, impunandu-le chiar si un „tarif minim”, zilnic, de peste 600 de euro pe zi.

Toate informaţiile obţinute de autorităţile romane au fost comunicate si autorităţilor spaniole, prin intermediul ofiţerului de legătura roman, aflat in Spania, demarându-se cercetări in comun si in paralel, in Romania si Spania.

Poliţiştii spanioli si români, au mai stabilit ca IOANA T, concubina lui D. TUDOREL, se ocupau de predarea, către acesta, a sumelor obţinute de fete, le reţinea acestora documentele de identitate, le forţa în a practica prostituţia atât în diferite imobile aparţinând reţelei cat si in zonele mai sus menţionate.

De asemenea, efectua un control amănunţit al câştigurilor obţinute de fete pentru a se asigura ca toţi banii intrau in contul reţelei, pretinzându-le de asemenea bani pentru găzduire şi hrană, reuşind in acest mod sa le constrângă pe tinerele racolate si sa creeze o permanenta „dependenţă” a acestora, in realitate „datoria” acumulată de acestea fata de membrii retelei fiind imposibil de achitat.

Ceilalţi membrii ai reţelei, D. ALIN (fiul lui D. TUDOREL zis Maradona) şi D TIBERIU (frate zis Permadian), se ocupau de transportul tinerelor cu microbuze din România în Spania, le supravegheau îndeaproape, controlându–le „activitatea”, timp in care G. ROMICĂ, S. AURELIA şi S. CONSTANTIN se ocupau de recrutarea şi plasarea altor tinere membrilor reţelei.

Flagrantul
Schimbul de informaţii permanent dintre autorităţile române şi spaniole, au dus la realizarea unui plan de acţiune comun, pentru dezmembrarea reţelei de traficanţi, urmare căruia, poliţia spaniolă a acţionat simultan în ziua de 19.12.2006, în provinciile Almeria şi Valencia, în vederea reţinerii tuturor membrilor reţelei aflaţi în Spania.

În urma acţiunii, au fost reţinuţi, pentru delicte de prostituţie, capul reţelei TUDOREL D. (Pardale), ALIN D (fiul – Maradona), TIBERIU D. (Permadian) şi IOANA T..

In cadrul aceleiaşi acţiuni, pentru infracţiuni la legea străinilor. ameninţări şi fals au mai fost reţinute 35 de persoane de diferite naţionalităţi care erau angrenate în activitatea infracţională a grupului.

De la domiciliile percheziţionate în Spania, poliţiştii spanioli au ridicat documentele victimelor care au fugit din grupul organizat, documente doveditoare a controlului câştigurilor obţinute de fete din practicarea prostituţiei, arme albe, veste antiglonţ şi documente bancare diverse.

Acţiunile poliţiştilor de frontieră mehedinţeni au continuat in tară, iar în data de 06.02.2007, au fost emise mandate de arestare pentru 30 de zile pentru G. ROMICĂ, D. TUDOREL, şi T. IOANA, iar S. DOINA şi S. CONSTANTIN, urmează să fie cercetaţi în stare de libertate.

Pedeapsa
În baza probatorului administrat de poliţiştii de frontieră mehedinţeni, Poliţia Naţională Spaniolă, i-a reţinut pe capii reţelei din Spania (D. TUDOREL, D. TIBERIU, T. IOANA şi D. ALIN) autorităţile române emiţând mandate europene de arestare împotriva acestora pentru aducerea lor în România.

Din datele deţinute de către poliţiştii de frontieră, rezultă că membrii reţelei sunt implicaţi şi în comiterea altor fapte ilicite, cercetările continuând pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între 7 şi 18 ani pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Nota:Informatii puse la dispozitie prin amabilitatea compartimentului de presa al I.J.P.F.Mehedinti, cms.sef pol.PERA
VALERIU
PURTĂTOR DE CUVANT D.P.F.TIMISOARA0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !