Cooperativele, o alternativa

Cooperativele, o alternativa

În timp ce românii încă mai au reţineri, italieni, nemţi şi austrieci înfiinţează în Romania tot mai multe cooperative agricole şi nu numai.

Conceptul de cooperativă la noi este asociat cu cooperativa din vechiul regim în care toţi puneau „la oală” şi lua cine cum putea.

Un arhitect italian, Alessandro Vesti, alături de alţi asociaţi români au constituit o cooperativă de construcţii în Oradea. „În Italia acest concept a funcţionat de minune în anii 80 când era nevoie de construirea de case la preţuri rezonabile. Consider că România este o ţară cu o cultură şi o istorie bogată care însă nu este utilizată în mod corespunzător”, a punctat italianul.  
Arhitectul italian, care a luat parte la proiecte de anvergură în Africa, crede că românii au nevoie de locuinţe la un preţ normal iar prin cooperativă preţul unei locuinţe poate scăde cu până la 30 de procente.

Beneficii

Cooperativa este un organism format din viitoarii proprietari de apartamente sau case  care se pot verifica reciproc.
„Scopul cooperativei înfiinţate de noi este de a construi locuinţe pentru asociaţii acesteia. Terenul pe care acestea vor fi construite poate fi alocat de cooperativă, poate fi a municipalităţii sau achiziţionate de persoanele fizice”, a sublinat Alessandro Vesti.

O dată alăturaţi unei cooperative nu aveţi obligaţia de a participa la toate iniţiativele. Fiecare membru va avea posibilitatea de a alege locuinţa dorită în baza costului şi exigenţelor fiecăruia.

Deşi în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţie se prevăd anumite facilităţi acordate de stat, respectiv de autorităţile locale, cooperativelor Alina Banciu, membru fondator al cooperativei orădene spune că şi primarii sunt reticenţi la acest concept.

S.Al.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !