Copii din județ, la colindat prin Oradea

De Crina Dobocan
Copii din județ, la colindat prin Oradea
Câteva sute de elevi din Bihor, însoțiți de dascălii lor, au pornit colinda pe Pietonală. Aceștia participă la ediția a XIV-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”.

Acesta a fost organizat marți, 11 decembrie, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, ERA Shopping Park Oradea, Consiliul Județean Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor și Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.

„Festivalul îşi propune identificarea şi promovarea colindului autentic şi cuprinderea sa într-o culegere”, a declarat inspectorul școlar Florin Negruțiu, responsabilul de proiect.

Festivalul se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ indiferent de ciclul de învăţământ şi se desfășoară sub formă de concurs, pe două secţiuni: colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) și colinde de largă circulaţie.

„Festivalul a cuprins o etapă de preselecţie care a vizat repertoriul încadrat în secţiunea «Colinde inedite» având ca obiectiv respectarea caracteristicilor cu privire la vechimea şi originalitatea colindei culese dintr-un sat/comunitate”, a mai precizat Negruțiu.
Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare desfășurată din fața fostei Policlinici – pe Corso – până la Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” Oradea, la care au participat 37 de grupuri de colindători.

„Scopul paradei costumelor populare îl constituie promovarea patrimoniului cultural și spiritual local, respectiv consolidarea parteneriatului Biserică-Școală-Familie”, a mai adăugat Negruțiu.

Festivalul continuă la Era Park cu un spectacol-concurs. În cadrul acestuia, vor susține un recita: Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea (condus de arhidiacon Ștefan Lakatos) și Grupul de colindători „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea (coordonați de prof. Anamaria Gal-Turc). Juriul este prezidat de artistul Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana” Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !