Copii intoxicaţi misterios

3Comentarii
ORADEA – Joia trecută, zece copii din localitatea Dobreşti, aflaţi la şcoala din Luncasprie, au început să se simtă foarte rău, fiind aduşi la Oradea cu diagnosticul prezumtiv de toxiinfecţie alimentară.

Unul dintre ei a fost internat la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Gavril Curteanu” Oradea şi restul la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean Oradea. Deşi vineri o echipă din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat s-a deplasat la şcoala din Luncasprie pentru ancheta epidemiologică, nici până în prezent nu s-a depistat sursa de infecţie. În acest răstimp, copiii au fost externaţi, dar o parte dintre ei au fost internaţi din nou, deoarece starea lor a devenit mai gravă.

Şi asta din cauză că medicii infecţionişti nu au insistat asupra regimului obligatoriu pe care copiii trebuiau să-l urmeze. „Nimeni nu ne spune nimic. Suntem impacientaţi pentru că nu ştim din ce cauză au fost intoxicaţi. Au fost externaţi de la Boli Infecţioase fără să li se fi făcut biletul de externare. A trebuit să-i reinternăm la Spitalul de Copii. Suntem foarte îngrijoraţi”, ne-a mărturisit Liliana Monenci, din Dobreşti, a cărei fiică este încă internată. „Ni s-a spus că se fac anchete epidemiologice la faţa locului.

Deşi mai mulţi inspectori au mers la şcoala din Luncasprie, nu ne pot da un răspuns clar. Nici nu ştim ce să mai facem. Nu dorim să ne lăsăm ceilalţi copii sănătoşi să meargă acolo, pentru că ne este frică să nu se îmbolnăvească şi ei”, adaugă Dănuţ Mihele, care are şi el o fiică de 11 ani internată la Spitalul de Copii.

Nebuloasă

Dr. Corina Fonoage, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Bihor, susţine că nici în prezent nu au un rezultat cert al anchetei epidemiologice. „Am fost de nenumărate ori acolo. Chiar nu ştim ce ar fi putut declanşa acea toxiinfecţie. Mie nu mi s-a părut nimic în neregulă. Am vorbit şi cu părinţii, cu cadrele didactice, cu domnul primar. Chiar nu mai ştim ce să facem”, susţine dr. Fonoage. Dr. Ladislau Ritli, directorul ASP Bihor, cât şi medicul curant a trei dintre copiii reinternaţi, susţine că există mai multe ipoteze: „Sau este vorba despre o intoxicaţie cu substanţă necunoscută, sau din cauza hipertermiei mediului. Nu ştim clar. Oricum, copiii care au fost reinternaţi au gastrită.

Aceştia au fost externalizaţi de la Infecţioase şi nu li s-a explicat clar ce au voie să mănânce. Copiii au mers acasă şi au mâncat sarmale, mititei, ceea ce le-a provocat rău. Eu i-am certat puţin pe medicii de la Boli Infecţioase care s-au ocupat de ei”, afirmă dr. Ritli. „Analizele erau foarte bune. Eu m-am gândit că dacă merg acasă nu o să bea sau o să fumeze ca adulţii. Nu consideram că e nevoie de sfaturi speciale de regim. Biletele de ieşire nu le-am dat atunci pentru că nu aveam rezultatele examenului toxicologic. Lucru care nici acum nu e cert”, se apără dr. Lucia Mihalache, medic în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase.

Ajutor de la Cluj

Atât dr. Fonoage, cât şi dr. Ritli, susţin că până la urmă au solicitat şi intervenţia Institutului de Igienă de la Cluj pentru a face şi ei un test de microclimat, lucru cerut în scris şi de primarul comunei Dobreşti, Nicolae Neag. „Şcoala din Luncasprie este foarte bine pusă la punct. Acum am intrat într-un proiect de reabilitare a şcolii din Dobreşti, şi de aceea copiii din clasele V-VIII sunt duşi la Luncasprie. Nu ştim care ar fi cauza. S-au făcut diverse anchete.

Acum aşteptăm şi testul de microclimat”, conchide primarul din Dobreşti. În timp ce instituţiile abilitate în acest caz se bâlbâie, părinţii copiilor par tot mai nervoşi, ameninţând chiar cu depunerea unor plângeri la Prefectura Bihor şi la Autoritatea de Sănătate Publică Bihor pentru felul în care au fost trataţi copiii lor de către medici.

Viorica Borz3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor