Copii sacrificaţi pentru bani

Copii sacrificaţi pentru bani
HUNEDOARA – Aproximativ 2.300 de minori din judeţul Hunedoara au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Numărul micuţilor lăsaţi singuri de părinţii care au plecat la muncă în străinătate s-a dublat în 2007, faţă de anul precedent, iar aceştia au rămas în grija rudelor sau a unor centre de plasament.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, o parte dintre aceşti copii abandonaţi dezvoltă atitudini antisociale fiind implicaţi în fapte cu caracter penal.

 

„Numărul copiilor, lăsaţi de părinţii care au plecat la muncă în străinătate, în grija statului sau a rudelor, se ridică la 2.260. O parte dintre aceştia sunt lăsaţi nesupravegheaţi chiar de către cei care ar trebui să-i îngrijească şi atunci suntem sesizaţi pentru a lua măsurile de rigoare”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Hunedoara, Geanina Ianc. Potrivit sursei citate, înţelegerile iniţiale dintre părinţii pelcaţi la muncă şi persoana căreia îi revine tutela copiilor nu sunt respectate, de cele mai multe ori Direcţia pentru Protecţia Copilului fiind sesizată pentru a interveni.

 

„Apar situaţii în care bunicii, de exemplu, sunt prea bătrâni şi nevoile copiilor prea mari. Atunci aceştia nu mai pot face faţă situaţiei şi ne sesizează”, a explicat directorul adjunct al DGASPC Hunedoara.


Reprezentanţii acestei instituţii susţin că lipsa unei educaţii sănătoase dezvoltă, în cazul acestor copii, atitudini antisociale, o parte dintre aceştia fiind implicaţi în fapte cu caracter penal. Copiii abandonaţi devin încet victimele părinţilor, care în căutarea unui loc de muncă aleg să pribegească prin străinătate.


Alexandru, un băiat de 16 ani din Petroşani, a ajuns într-un centru de palsament din localitatea hunedoreană Brad, după ce mama sa a plecat în Ungaria la muncă. Sora băiatului a rămas într-un centru similar din Petroşani, iar alţi doi fraţi ai acestuia, în vârstă de trei şi patru ani, au fost preluaţi de un asistent maternal. Adolescentul speră că va veni ziua în care mama lui se va întoarce, iar cu banii câştigaţi va putea cumpăra un apartament în care să locuiască întreaga familie.


„Tata este în ţară, însă nu ne-a oferit suficientă dragoste pentru a rămâne cu el. Aici (în centru de palsament – nr.) mă simt bine, dar îmi este dor de fraţii mei”, a declarat Alexandru.


Băiatul care doreşte să se specializeze în domeniul informatic a explicat, cu lacrimi în ochi, că îşi doreşte o familie, iar atunci când va avea copii nu-i va abandona niciodată.


Personalul din cadrul Centrului de Plasament de la Brad sunt conştienţi că nu vor putea suplini niciodată lipsa părinţilor acestor copii, aici trăiesc 12 minori ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate dintre cei 31 instituţionalizaţi.

 

Mihaela Tămaş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !