Copii și profesori din șapte județe, cu Poliția

De Otilia Șandor
Competitori din peste șapte județe
Competitori din peste șapte județe - © FOTO: IJP Bihor
Peste 100 de liceeni şi profesori din şapte judeţe s-au întrecut în teatru și educație.

Un weekend efervescent a fost acesta pentru mai mult de 100 de copii și profesori din peste șapte județe, care au venit la Oradea să se întreacă în binecunoscutul și amplul concurs de prevenire, desfășurat în Oradea la sfârşit de săptămână, sub genericul „Şcoala fără violenţă”.

Sâmbătă, 19 mai, începând cu ora 9:00, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea s-a desfășurat etapa regională a concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” și ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea. Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Scopul competiției a fost sporirea nivelului de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat. Au participat peste 100 de elevi și profesori din șapte județe din nord – vestul țării, respectiv din Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Arad, Hunedoara și Albă.

Adolescenții competitori au abordat problematici specifice propriei generaţii, dovedind că sunt conştienţi şi responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi în ce privește comportamentul colegilor sau prietenilor lor, că sunt capabili să discearnă şi să evite anumite riscuri.

Constituiți în echipaje a câte maxim șapte elevi, au avut de parcurs trei probe: realizarea unei scenete pe teme de prevenire a violenței în școală, în familie sau pe stradă, compunerea unui eseu și susținerea unei probe de teorie cu întrebări din domeniul juridic.

Mesajul antiviolență a fost transmis într-un mod original de echipajele participante, care au îmbinat armonios arta teatrală cu cunoștințele preventive dobândite de-a lungul anilor de la polițiști.

Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din reprezentanți ai Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, profesori, psihologi, actori, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor din municipiul Oradea și reprezentanţi ai unor O.N.G. – uri din Oradea. Manifestarea s-a bucurat de și de prezența și susținerea polițiștilor din cadrul structurilor de prevenire a criminalității din toate județele implicate în concurs.

Câștigători

Premiul I a fost adjudecat de echipa Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, locul al – II – lea a revenit echipajului format din elevii Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, iar echipajul de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, s-a clasat pe locul al III – lea.

Pe locul al patrulea, la egalitate, s-au clasat echipajul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea și cel al Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, iar celelalte echipe au obținut mențiuni.

Au fost acordate două premii speciale pentru „Cel mai bun eseu”, obţinute de echipajul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea și de echipajul Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj Napoca.

Alte două premii speciale au fost acordate pentru „Cea mai bună interpretare”, fiind obținute de elevul Fericean Răzvan, de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei și de eleva Hagău Andreea, de la Colegiul Național „Doamna Stanca” din municipiul Satu Mare, județul Satu Mare. De asemenea, a fost acordat premiul pentru „Cea mai bună scenetă” elevilor Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea.

Pentru implicarea și efortul, dar și pentru rezultatele lor, câștigătorii au fost răsplătiți de organizatori cu diplome, premii și cupe personalizate și cu binemeritate aplauze din partea publicului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !