Copiii au făcut front comun cu polițiștii și oferă modele de urmat

De Otilia Șandor
Copiii au făcut front comun cu polițiștii și oferă modele de urmat
Elevi din nouă școli bihorene pot da exemplu chiar și adulților despre viața fără violență.

Peste 100 de elevi din nouă școli bihorene s-au întrecut pe ei înșiși la un concurs tradițional pe cât de provocator, pe atât de incitant, organizat de polițiștii de la Combaterea și Prevenirea Criminalității – Poliția Bihor, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea.

Au atras atenția

Elevii au regizat și și-au jucat rolurile în mici scenete, prin care au adus în atenția publicului forme ale violenței, în special bullying-ul, cyberbulying-ul, violența verbală și consecințele acestora, au identificat ipotetice situații problematice și au oferit soluții concrete și pozitive pentru gestionarea acestora.

Cu bucuria și entuziasmul specifice vârstei, tinerii și-au transmis mesajele preventive combinând educația cu arta teatrală, cu muzica și sportul, pasiuni ale tinerei generații.
Reprezentațiile copiilor au reușit să aducă atât buna dispoziție în rândul spectatorilor, cât și să transmită, cu seriozitate și sinceritate, mesajele create special pentru acest concurs.

Probe serioase

La prima probă a concursului, juriul, format din psihologi, profesori de artă teatrală, profesori, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul social, au avut de apreciat mai multe momente artistice, care au oglindit atitudinea adolescenților față de realitatea din viața de zi cu zi și au evidențiat talentul actoricesc al acestora.

„Violența are mii de chipuri! Învață să le recunoști!”, „Schimbarea e în noi! Să spunem stop violenței!”, „În spatele cuvintelor!”, „Fără violență, totul va fi bine!”, „O minte înțeleaptă exclude violența!” sunt doar câteva mesaje suficient de puternice încât să pună pe gânduri chiar și adulții, nu doar copiii.

Cea de a doua probă a concursului a constat în realizarea unui afiș cu mesaj preventiv. Juriul a analizat modalitățile prin care concurenții au promovat ideile de nonviolență prin intermediul imaginii, graficii, prin culorile folosite și mesajelor folosite.

Școlile implicate în concursul preventiv „Școala fără violență”, în acest an, sunt: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Oradea, Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca și Liceul Tehnologic nr.1 Dobrești.

Premii pentru toți

Toți copiii au fost apreciați de membrii juriului pentru curajul, spontaneitatea, creativitatea și atitudinea pozitivă vizavi de lupta anti-violență. În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, locul al – II – lea a fost adjudecat de echipa Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, iar echipajul de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei s-a clasat pe locul al III – lea.

Două mențiuni au fost acordate echipajului de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea și elevilor de la Liceul Tehnologic nr.1 Șuncuiuș.
Juriul a acordat și mai multe premii speciale, unul pentru „Cea mai bună interpretare”, obţinut de echipajul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, un altul pentru „Cel mai bun moment artistic” a fost acordat echipei Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, premiul pentru „Cel mai bun afiș” a revenit echipei Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea, iar premiul pentru „Cel mai bun mesaj preventiv” a fost acordat Liceului Tehnologic nr.1 Dobrești.

De reținut că primele trei echipe vor participa la faza regională a acestui concurs, care va fi organizată la Oradea, în perioada 17 – 19 mai.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !