Copilul european – minte sclipitoare, corp sănătos

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Ascultă povețele educatoarei
Ascultă povețele educatoarei
Educatori din șase țări uniți în cadrul unui proiect care „luptă” pentru bunăstarea copilului european.

Timp de o săptămână Grădinița Nr.34 din Oradea e în sărbătoare. Grădinarii și educatorele unității preșcolare primesc vizita mai multor colege de breaslă din Polonia, Spania, Marea Britanie, Slovenia și Letonia, partenere în cadrul unui proiect Erasmus, „European child – healthy body, clever mind” (Copilul european – minte sclipitoare, corp sănătos).

Persoanlul Grădiniței orădene a prezentat ieri omologilor lor din celelalte țări partenere ce au făcut și ce mai urmează să facă în cadrul proiectului. Vizita de studiu la care participă partenerii din cele 5 țări se întinde pe tot parcursul săptămânii 11-15 aprilie.

Evenimente deosebite

„Am desfășurat și vom desfăşura în continuare o mulţime de activităţi din care învăţăm ce să mâncăm și cum să mâncăm sănătos, cum să ne păstrăm corpul sănătos, să ducem o viață activă, cum să trăim cât mai bine. Am organizat workshop-uri de gătit sănătos împreună cu copiii. Am făcut schimb de reţete cu celelalte ţări, avem un blog cu rețete, vom face împreună o carte digitală de bucate, și avem un calendar al gătitului sănătos cu rețete ale partenerilor, însoțite de imagini ale bucatelor. Am desfăşurat concursuri de cântece despre hrana sănătoasă, concursuri de gătit împreună cu părinții copiilor, ieşiri în aer liber şi organizarea de picnick-uri. Am vizitat ecoferme, am plantat în mini grădinița amenajată în curte semințe de plante comestibile și plante decorative primite de la parteneri”, ne-a declarat Cornelia Borz, directoarea Grădiniței nr.34.

Profesoara Anima Vereș, una dintre coordonatoarele proiectului a precizat că „proiectul care are ca obiective: promovarea şi implementarea unor reguli de stil de viaţă sănătoasă; folosirea ICT, platforme, bloguri ca instrumente pentru creerea şi diseminarea resurselor cadrelor didactice; educarea pentru democraţie”.

Promovarea turismului

Vizita educatorelor din cele cinci țări partenere este o ocazie prin care unitatea preșcolară are posibilitatea să prezinte modul în care se desfășoară activitățile de opțional în limba engleză și activitățile ecologice în care sunt implicați copiii.

„Cu aceast prilej avem și intenția de a promova obiective turistice ale orașului, cum ar fi Cetatea Oradea, Primăria cu turnul ei, Bazilica Catolică şi Şirul Canonicilor, Dealul Ciuperca, Tetrul de stat Regina Maria, Pasajul Vultutul Negru, Biserica cu Lună, alte clădiri din Centrul Vechi. Invitaţii vor vedea şi Peştera Farcu şi o moară pe apă la Roşia şi Salina de la Turda. Şi pentru că proiectul nostru promovează o viaţă sănătoasă şi un corp sănătos partenerii noştri vor fi duşi la SPA la President pentru a beneficia de o cură de apă termală. Va fi vizitat şi Liceul de Arte, ocazie cu care partenerii vor vedea specificul acestei şcoli vocaţionale şi vor participa la acţiuni ale elevilor ȋn atelierele de artă plastică şi vor participa la un scurt concert susţinut de către orchestra şi corul şcolii”, a mai spus Anima Vereș.

Unitatea preșcolară orădeană este singura grădiniță din județ și una dintre cele trei grădinițe, la nivel de național, implicată în prima serie de proiecte din programul Erasmus+Acțiunea cheia KA2. În cadrul acestui parteneriat sunt stabilite vizite de întâlnire și vizite de studiu între țările partenere. Proiectul „European child – healthy body, clever mind” – Strategic Partnerships for School Education (Parteneriat strtegic pentru educația școlară) a început în semptembrie 2014 și se va încehia în 31 august 2016.

Acesta se derulează prin Agenția Națională pentru programe comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării Ştiinţifice, finanțat de UE cu 20.600 euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !