Copos ramane numarul 1 la Rapid

Copos ramane numarul 1 la Rapid
Rapid s-a transformat din asociatie non-profit in societate pe actiuni. Majoritari sunt George Copos si Jean Valvis care vor detine peste 60% din actiuni.

Existenta juridica a FC Rapid SA va fi asigurata, pe de-o parte, de catre fotbalisti si, pe de alta parte, de contributiile financiare ale actionarilor, integrate capitalului social.

Noua societate, Fotbal Club Rapid SA, este constituita prin aportul in natura al fostei societati AFC Rapid, constand in drepturile federative ale jucatorilor, evaluate la 13 milioane de euro (70% din actiuni), si aportul in numerar al celorlalti actionari, in valoare de 5.571.400 de euro (30% din actiuni).

La prima vedere, FC Rapid SA va avea opt actionari, dintre care cinci persoane fizice si trei juridice. De fapt, numarul actionarilor este de 12, pentru ca asociatia non-profit avea opt membri, dintre care trei, George Copos, Jean Valvis si Dan Ostahie, vor detine active si la societatea pe actiuni.

La AFC Rapid, Copos detinea 52,38% din actiuni, Valvis – 19,04, iar ceilalti sase actionari aveau cate 4,76. In noua societate, vicepremierul, reprezentat prin Ana Holding SA, va avea 42,66% din actiuni (36,66% de la AFC Rapid si 6,00% de la FC Rapid SA).

Astfel, Copos va ramane cel mai puternic actionar de la clubul giulestean, putandu-se considera, oficial, o copie la scara redusa a premierului italian Silvio Berlusconi, care detine gruparea AC Milan.

Oameni cu spate

Cifrele de afaceri ale actionarilor de la FC Rapid SA sunt impresionante. Ana Holding SA a avut o cifra de afaceri de 130 de milioane de euro. Grupul de firme al vicepremierului are printre domeniile de activitate turismul si industria alimentara.

Grupul LaDorna are o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro in industria alimentara, agricultura si dezvoltare IT. Altex are o cifra de afaceri de 275 de milioane de euro in electronice, electrocasnice si tehnica de calcul. Domeniul IT constituie si baza de activitate a firmei Softwin.

Buget garantat de 6 milioane de euro

Cei sapte actionari vor garanta in urmatorii doi ani un buget de aproximativ 6 milioane de euro pe sezon. Deciziile in cadrul noii societati vor fi luate prin intrunirea unui cvorum de 85% al capitalului social reprezentat in Adunarea Generala, care nu poate fi mai mic de 85% din totalul capitalului social.

Jucatorii vor apartine exclusiv societatii pe actiuni, fara a mai fi detinuti in coproprietate cu alte societati sau avand statut de imprumut, in timp ce drepturile federative ale acestora vor fi inregistrate in contabilitate ca active necorporale imobilizate.

Prin aceasta inregistrare, care reprezinta o premiera in fotbalul romanesc, fiecare fotbalist devine o investitie concreta, asupra careia se poate efectua un calcul de amortizare in timp pe durata contractului.

Pana la incheierea campionatului, AFC Rapid va suferi un audit financiar de la o companie de profil multinationala, ce va stabili datoriile catre stat si terti ale AFC Rapid ce vor fi achitate de societatea pe actiuni.

Mircea Lucescu, printre actionari

Mircea Lucescu, la fel ca si ceilalti 20 de membri ai AFC Rapid, va deveni actionar la FC Rapid SA, conform participatiei sale la asociatia nonprofit.

Dupa incheierea campionatului, George Copos nu va mai avea controlul majoritar in societatea pe actiuni, urmand sa detina circa 40 la suta din actiuni. Organigrama clubului va suferi diverse modificari, prin aparitia unor noi departamente in domeniile marketing si PR, pentru o promovare mai activa a imaginii clubului.

Baza Pro Rapid, aflata in proprietatea fundatiei cu acelasi nume, ce nu va fi inclusa in FC Rapid SA, va ramane la dispozitia clubului, in schimbul unei chirii modice si a achitarii facturilor la utilitati.

FC Rapid SA, care va detine licenta sportiva pentru sezonul 2007, va functiona oficial incepand cu data de 1 iunie 2006, pentru ca regulamentul nu permite transferarea drepturilor federative ale jucatorilor in timpul campionatului. Dupa 1 iunie este programata si Adunarea Generala a actionarilor, in cadrul careia se va alege noul presedinte al Consiliului de Administratie.

“Contract pe inca 3-4 ani cu Razvan Lucescu”

Dinu Gheorghe, presedintele executiv al FC Rapid si actionar al societatii pe actiuni FC Rapid SA, a declarat ca va negocia cu antrenorul Razvan Lucescu un nou contract pe 3-4 ani din vara, cu prilejul anuntului transformarii AFC Rapid in societate pe actiuni.

“N-am avut inca nici o discutie privind valoarea contractului lui Razvan Lucescu. Important este ca el sa fie de acord la vara sa continue inca un numar de ani. Se doreste asta. Din cate stiu, nici el nu ar refuza. Sarcina asta o sa-mi revina probabil mie. Ne-am gandit la un contract cu durata de 3-4 ani. Sa avem un ciclu normal de 3-4 ani, care sa permita realizarea unor performante ce vor fi stabilite la nivelul actionariatului”, a declarat presedintele executiv al Rapid.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !