Corectorii vor fi verificaţi

Chiar dacă prima sesiune a examenului de bacalaureat s-a terminat, aceasta continuă să genereze conflicte. Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat de curând că a doua etapă a examenului de bacalaureat ar putea fi boicotată.

Acest fapt ar apărea ca urmare a deciziei drastice a ministrului Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău, de a-i scoate de la catedre pe profesorii care au corectat greşit unele lucrări. Având în vedere că în multe judeţe notele foarte mari ale elevilor au surprins pe toată lumea, ministrul Mihail Hărdău a decis recorectarea unui număr de 1.839 de lucrări la limba şi literatura română, provenite din opt judeţe alese aleatoriu.

Hărdău a decis sancţioanarea dascălilor după ce în urma recorectării s-au constatat diferenţe de 1,5 până la 4,5 puncte între notele profesorilor din centrele de evaluare şi ale corectorilor din comisia constituită la nivelul MEC.

„Profesorii au fost corecţi”

Bihorul nu s-a aflat printre judeţele alese pentru recorectarea lucrărilor. În ciuda faptului că examenul de bacalaureat nu s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii nici în Bihor, petrecându-se câteva incidente, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor (IŞJ) sunt de părere că în cazul în care Bihorul s-ar fi aflat pe lista ministerială nu ar fi fost nici o problemă, deoarece profesorii au fost corecţi.

„Nu cred să fi avut astfel de probleme. Sunt convins că dascălii noştri nu ar fi întâmpinat probleme de acest fel”, afirmă Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor. De aceeaşi părere este şi preşedintele sindicaliştilor bihoreni, Ioan Ţenţ. „Nu pot să mă pronunţ în această situaţie. Nu cred că profesorii ar fi avut probleme, pentru că examenul de bacalaureat s-a desfăşurat corect în Bihor”, este de părere Ioan Ţenţ. Liderul sindical nu crede că bacalaureatul din toamnă va fi boicotat.

Bolojan la Hărdău

Spre deosebire de Negrean şi Ţenţ, prefectul Ilie Bolojan nu este convins că în Bihor nu s-ar fi găsit probleme. În aceste zile, acesta se va întâlni cu ministrul Hărdău pentru a-i înmâna raportul întocmit în urma controlului efectuat de reprezentanţii Prefecturii în timpul desfăşurării bacalaureatului, raport care nu este tocmai în favoarea cadrelor didactice.

„Nu ştiu dacă s-ar fi găsit probleme la corectare, pentru că în general există tendinţa de a se vicia examenele nu la corectare, ci la desfăşurarea probelor. La corectare se rezolvă de obicei cele cu dedicaţie, care – spunem noi – în acest an s-au cam redus”, precizează Ilie Bolojan. De asemenea, acesta este foarte mulţumit de intervenţia lui Hărdău, fiind de părere că dascălii prinşi trebuie destituiţi.

Inspectorii, în vizor

Ministrul a mai precizat ieri că inspectoratelor şcolare le revine obligaţia de a constitui comisii de reevaluare prin sondaj a unui număr de 10% din lucrările de la limba română. În funcţie de gravitatea deficienţelor constatate, se vor demara procedurile legale pentru sancţionarea cadrelor didactice care se fac vinovate de evaluarea incorectă a lucrărilor. MEC va monitoriza şi va verifica prin sondaj aceste activităţi.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !