Corespondenţă de la Roma: Cum au mai votat italienii?

Corespondenţă de la Roma: Cum au  mai votat italienii?
© FOTO: scuolazoo.com
Rezultatele alegerilor de duminică, 4 martie, nu sunt o taină pentru Vechiul Continent.

Dacă aceste opțiuni ale poporului italian vor avea o influență asupra viitorului Uniunii Europene, rămâne de văzut doar după configurarea noului Guvern. Până atunci, ar fi interesantă o analiză asupra modului in care s-a votat in peninsulă, o analiză asupra căreia am putea reflecta și noi.

Așadar, in ceea ce privește rezultatele, se poate observa un scor strâns intre coaliția de centru-dreapta care se află pe primul loc cu un procent de 37.16%- 37.60 (Camera Deputaților și Senat) și noul partid ce a avut un avânt semnificativ in ultimul an, Mișcarea 5 Stele, datorită discursului centrat pe problema imigrației și a șomajului, având un procent de 32.54%-32.11%(Camera Deputaților și Senat) . In planul 3 se află coaliția de centru-stânga, ce a reușit să atingă doar un procent de 22.80%, respectiv 23.00%(Camera Deputaților și Senat) , iar ultimii in rezultate au fost Liberii și Egalii, cu un procent de doar 3.37%-3.26%(Camera Deputaților și Senat). Efectele au fost imediate după aceste rezultate, vădite de demisia de la conducerea Partidului Democrat a fostului Premier Matteo Renzi., in timp ce Di Maio (M5S) avea să anunțe proclamarea celei de-a Treia Republici, cea a cetățenilor. Triumf deci intre M5S și coaliția de centru-dreapta, insă fără o majoritate. Rămâne de văzut cum vor decurge negocierile pentru formarea noului Guvern, cu o paradigmă atât de complexă.

Interesant este, după cum spuneam modul in care s-a votat la acest scrutin , pentru că, procentul de prezență la urnele de vot a fost unul de 73%, in comparație cu anul 2013, când s-a inregistrat o prezență de 75.2%. De subliniat ar fi, in același timp prezența tinerilor la in cadrul scrutinului electoral, care au părăsit de vineri centrele universitare pentru a indeplini prerogativa pe care fiecare cetățean a unui stat democratic o are, aceea de a vota. Pentru tinerii italieni votul este fundamental, după cum relatează un important cotidian, La Stampa, pentru că, poate, ei au ințeles că cele mai mari păcate ale unui popor pot fi ignoranța și indiferența.

Intre timp, o voce externă, cea a Berlinului ii urează Italiei un Guvern stabil atât pentru ea inseși cât pentru intreaga Uniune Europeană. Rămâne, insă, de văzut care va fi deznodământul acestei povești care va avea atât efecte interne cât mai cu seamă externe, in cadrul intregii comunități.

Alina-Maria Balaj0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !