Cornel Antal asigură: "Universitatea nu se desfiinţează"

46Comentarii
Cornel Antal asigură: "Universitatea nu se desfiinţează"
Rectorul Cornel Antal asigură că Universitatea din Oradea nu se va desfiinţa.

Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, asigură studenţii orădeni că instituţia pe care o conduce nu se va desfiinţa. „În ultimii 10 ani au fost o sumedenie de astfel de propuneri legislative care până la urmă nu au fost puse în aplicare. La articolul 172 din proiectul legislativ există o propunere prin care Universităţile care se află la o distanţă mai mică de 200 de kilometri între ele ar putea fi comasate.

Distanţa mică dintre două universităţi nu poate fi un factor decizional. Eu cred că e un articol care nu va trece, pentru că în această situaţie sunt 16 oraşe din ţară (Arad, Bacău, Baia-Mare, Braşov, Petroşani, Târgu-Mureş, Piteşti, Ploieşti, Reşiţa, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Târgu-Jiu, Hunedoara etc.). Dacă acest lucru se va întâmpla, Universitatea din Oradea va fuziona cu o altă instituţie. Cel mai aproape de noi este Clujul şi Timişoara”, a declarat rectorul Cornel Antal.

Dezbateri

„Consider că este o tentativă a centrelor universitare vechi de a elimina concurenţa şi de a stăpâni studenţii. În orice caz, nu există niciun pericol caUniversitatea din Oradeasă se închidă şi nu există nicio înţelegere între profesorii noştri şi alte instituţii de învăţământ din ţară”, a asigurat rectorul.

Rectorul Antal a mai spus că noul proiect legislativ ar putea elimina şi vechimea în funcţiile didactice. De asemenea, dacă proiectul va fi aprobat grupele nu vor mai fi normate, iar taxa de şcolarizare va fi cel puţin egală cu alocaţia bugetară, fapt care va duce la creşterea taxelor pentru studenţii care intră pe locuri nebugetate. Proiectul mai prevede şi înfiinţarea unor structuri noi în Consiliile de Administraţie de unde sunt excluşi studenţii.

Rectorul Cornel Antal va participa, vineri, la Bucureşti, la Consiliul Naţional al Rectorilor unde vor avea loc discuţii pe marginea noului proiect. Şi parlamentarii orădeni, responsabili cu educaţia, se vor întâlni sâmbătă cu sindicaliştii din învăţământ pentru a dezbate articolele noului proiect.

Crina Dobocan

Universitatea din Oradea ameninţată de comasare46Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor