Cornel Popa vrea Eurobusiness de judet

De Călin Corpaş
Cornel Popa vrea Eurobusiness de judet
SC Parcul Industrial SRL. Este societatea comercială ce ar trebui să dezmorţească Bihorul, dându-i un nou avânt industrial.

Consiliul Judeţean a găsit că este potrivit să se asocieze în propriu-i demers industrial cu parcul industrial iniţiat acum patru ani de Primăria Oradea – Eurobusiness Parc, de pe Şoseaua Borşului.

Noua societate comercială a fost supusă votului consilierilor judeţeni, ieri. Liderul Opoziţiei din CJ, Ionel Avrigeanu, a ţinut să ia cuvântul înainte să se treacă la vot. Pedelistul a spus din start că grupul PDL va vota pentru înfiinţarea societăţii, dar a avut câteva observaţii. „Sunt greşeli de strategie. Una e aceea de a asocia cu Eurobusiness – care este un concurent de-al nostru şi nu are niciun interes să se înfiinţeze alte parcuri industriale”, a atenţionat experimentatul consilier judeţean. Şi vicepreşedintele Kiss Alexandru (UDMR) s-a arătat nedumerit de asocierea Judeţului tocmai cu parcul industrial orădean.

Preşedintele Cornel Popa s-a simţit dator să răspundă, explicând că CJ Bihor nu mai poate înfiinţa de unul singur încă un SRL, potrivit legii, deoarece este deja acţionar unic la gardienii publici (SC Pază şi Protecţie Bihor SRL). Încercând să demonteze observaţia privind concurenţa cu Eurobusiness Parc, Popa a ţinut să precizeze că firma Consiliului Judeţean nu-şi propune să înfiinţeze încă un parc industrial în Oradea.

„În principiu suntem de acord. Dar de ce Eurobusiness Parc?! Mie nu mi-ar fi venit această idee nici dacă stăteau pe capul meu!”. Astfel şi-a exprimat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru (UDMR) mirarea faţă de asocierea Consiliului Judeţean cu parcul industrial al Primăriei – Eurobusiness Parc – pentru a crea o nouă societate comercială menită să genereze noi parcuri industriale în Bihor.

Concurenţă ‘au ba?

Această poziţie a fost exprimată de liderul UDMR în plen, după ce în prealabil preşedintele Cornel Popa îi explicase opozantului Ionel Avrigeanu (PDL) de ce s-a ajuns la această soluţie. Popa se arătase de acord că pot exista anumite observaţii, cum ar fi aceea formulată de Avrigeanu, că Eurobusiness Parc ar putea fi considerat, de fapt, concurentul viitoarelor parcuri industriale dorite de CJ Bihor. Dar şeful Executivului s-a distanţat de această gândire. „Vă asigur că noi vom încerca să creăm aceste parcuri industriale nu în Oradea, ci va trebui să mergem spre inima judeţului, unde există forţă de muncă liberă şi, de ce să n-o spunem, mai ieftină”, a afirmat Popa, nominalizând Marghita, Salonta, Valea lui Mihai „sau oriunde în altă parte” şi arătând că CJ Bihor face o ofertă publică oricăror primării interesate. „Cu toţii, în egală măsură, avem responsabilitatea de a crea locuri de muncă pentru acest proiect şi vă mulţumesc că sunteţi alături de noi în acest proiect”, i-a transmis Popa opozantului Avrigeanu.

Voturile din AGA

Ionel Avrigeanu s-a arătat deranjat şi de componenţa Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). În condiţiile în care CJ Bihor are 95,24% din capitalul social al SC Parcuri Industriale SRL, iar Eurobusiness Parc doar 4,76%, Avrigeanu a criticat faptul că în AGA CJ Bihor are doar cinci reprezentanţi iar Eurobusiness doi. „Pentru mai puţin de 5% din părţile sociale, Eurobusiness Parc primeşte 30% din voturile din AGA!”, a observat Avrigeanu, care crede că în această firmă, CJ Bihor ar fi trebuit să se asocieze cu alte primării din judeţ.

Kiss Alexandru a descâlcit problema cu voturile din AGA, relevându-le celor prezenţi că cei doi reprezentanţi „ai oraşului” vor decide doar asupra celor 4,76% din cota-parte pe care o deţine Eurobusiness Parc. „În AGA nu se votează cu numărul de persoane, ci cu numărul de părţi sociale”, a spus Kiss. Apoi, în ciuda mirării sale iniţiale asupra asocierii CJ cu parcul industrial orădean, vicele a concluzionat că „nu avem de ce să nu acceptăm apariţia Eurobusiness Parc, chiar dacă e concurenţa noastră”.

Ulterior discuţiilor, grupurile politice din CJ şi-au nominalizat reprezentanţii în AGA. UDMR l-a propus pe Kiss, PNL pe Traian Bulzan şi pe Smaranda Scridon, iar PSD pe Marius Rotar şi pe Ovidiu Copil. Grupul PDL nu a avut posibilitatea să-şi desemneze un reprezentant în AGA, cei cinci oameni ai Coaliţiei USL-UDMR fiind votaţi rapid. „E un început şi pe viitor vom ţine cont de sugestiile dumneavoastră”, le-a transmis Popa pedeliştilor la final, pe un ton uşor condescendent.

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !