Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand, expuse la Oradea

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
11Comentarii
Coroana de oțel, sceptrul și mantia Regelui Ferdinand, expuse la Oradea
Sala Mare a Primăriei Oradea este, temporar, spațiu de expoziție muzeală: coroana regilor români, sceptrul și hlamida cu care a fost încoronat regele Ferdinand, la Alba Iulia, sunt expuse publicului orădean în cadrul unui eveniment dedicat aniversării a 100 de ani de la vizita familiei regale în Oradea.

La deschiderea expoziției au participat primarul Ilie Bolojan, directorul Muzeului Țării Crișurilor, episcopul ortodox Sofronie Drincec, regaliști orădeni care au afișat tricolorul cu stema regală și câteva zeci de orădeni. Evenimentul a început cu cântul Cristos a înviat! îngânat de prelați și public și cu un Tatăl nostru, rostit de episcop.

Vizita orădeană

„Acum 100 de ani, în aceste zile, familia regală pregătea vizita în Ardeal. Această vizită venea să cosfințească în mod simbolic alipirea acestor teritorii la Regatul României. Familia Regală a venit cu trenul și în 23 mai a ajuns la Oradea,. parcurgând traseul care a însemnat vizitarea trupelor române în zona frontului în orașul Bekescsaba, decorarea militarilor noștri, apoi un traseu în locurile emblematice pentru ardeleni, la Cluj, la Bistrița, la Turda, Țebea și alte localități din Apuseni, marcând autoritatea regatului asupra acestor teritorii. Se cuvenea să marcăm acest moment și cu această expoziție începem marcarea acestei vizite istorice”, a spus primarul.

Directorul Aurel Chiriac a primit mulțumiri pentru contribuția la organizarea și amenajarea expoziției.

„Sunt unele dintre cele mai importante piese din istoria României”, a spus Bolojan invitând orădenii să le viziteze. Două dintre cele trei obiecte – sceptrul și hlamida au aparținut regelui Ferdinand, comandate fiind pentru încoronarea sa. Cu coroana de oțel au fost încoronați toți regii români. Coroana a fost realizată la comanda regelui Carol I, din țevile tunurilor capturate de armata română la Plevna.

„Ce se cuvine”

Bolojan a folosit prilejul pentru a le da o replică celor care contestă amplasarea statuii lui Ferdinand pe soclul eliberat prin mutarea statuii lui Mihai Viteazul.

„Eliminăm o anormalitate, aceea că regele Ferdinand, regele întregitior al României, să nu aibă în anul Centenarului, o statuie ecvestră în România. În 1924 a fost amplasată statuia ecvestră alături de alte câteva care au fost distruse, în toată țara. Se cuvenea să facem acest efort și orașul Oradea l-a făcut fără să avem nicio problemă, respectând meritele istorice și de mituri naționale legate de voievodul Mihai Viteazul și de istoria României”, a mai spus primarul.

Însemne și simboluri

Directorul Chiriac a fixat, pentru început. valoarea celor trei obiecte de tezaur național ajunse la Oradea. A mai arătat că Oradea a fost primul oraș vizitat de familia regală, la o lună după încoronare.

Toate piesele expuse „mărturisesc” aspirații creștine, ca legătură a monarhiei cu divinitatea, a mai spus Chiriac.

Regalia – recuzita regală, a fost prezentată pe larg. „Coroana e un simbol al demnității regale dar e și o entitate juridică”, a spus directorul. Carol I, a purtat coroana de oțel pentru 33 de ani și a ales oțelul tunului otoman în defavoarea aurului pentru a omagia vitejia soldaților români. Sceptrul a fost realizat în 1920 și reproduce forma unui buzdugan medieval iar mantia regală, din catifea roșu grena, brodată cu fir de aur și mătase.

Conform Muzeului Peleș, e decorată cu „însemne heraldice ale României unificate: stema Munteniei, a Moldovei, a Dobrogei, stema familiei de Hohenzollern, a Olteniei şi Banatului, a Transilvaniei şi, din nou, a Munteniei. Pe toată suprafaţa, sunt presărate motive circulare brodate cu crucea ordinului „Mihai Viteazul”.

De altfel, spațiul expoziției oferă informații de detaliu despre cele trei însemne ale regalității românești.
Expoziția rămâne deschisă până în 23 mai.

Program săptămâna regalității la Oradea

În Piața Unirii va fi dezvelită statuia ecvestră a Întregitorului, pe locul în care a fost amplasată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu. Adiacent acestui moment, săptămâna viitoare vor avea loc mai multe evenimente dedicate regalității.

Luni, 20 mai
10:00 – Sala Mare din Primărie: Deschiderea oficială a expoziției „Însemnele Regalității Românești”, dedicată vizitei istorice la Oradea, în 23 mai 1919, a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Expoziție cu mantia, sceptrul și coroana de oțel a Regelui Ferdinand, deschisă publicului până în 23 mai 2019, inclusiv.

Joi, 23 mai

12:00 – Muzeul Orașului Oradea Complex Cultural, în Cetate

Deschiderea oficială a expozițiilor „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație”

15:30 – Piața Unirii – Moment artistic susţinut de către Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistriţa

16:30 – Piața Unirii – Lansare album fotografic „1919 – Primăvara întregirii. Albumul operațiunilor militare” – Muzeul Țării Crișurilor Oradea

17:00 – Piața Unirii
– Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv
– Intonarea Imnului Naţional al României
– Dezvelirea Statuii Regelui Ferdinand
– Slujba de sfințire a Statuii Regelui Ferdinand

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:
– invitat al instituției
– primarul Oradiei, Ilie Bolojan

Depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori
Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului

Vineri, 24 mai 2019

14:00 – Muzeul Orașului Oradea Complex Cultural, în Cetate

Continuarea expoziției dedicată vizitei istorice la Oradea, în 23 mai 1919, a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

19:00 – Piața Unirii
Concert de muzică susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistriţa

Expoziția cu sceptrul și coroana de oțel a Regelui Ferdinand va fi deschisă publicului până în 3 iunie 2019, inclusiv.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor