Corupţia în Bihor lipseşte aproape cu desăvârşire

17Comentarii
Corupţia în Bihor lipseşte aproape cu desăvârşire
ORADEA - Bihorul este unul dintre judeţele cele mai puţin corupte. Asta ar fi concluzia reprezentanţilor Centrului Naţional pentru Integritate (CNI), care a convocat la Oradea instituţiile publice implicate în depistarea şi combaterea corupţiei şi instituţiile care se confruntă cu acest fenomen.

Din declaraţiile autorităţilor locale, în judeţ nu ar exista nicio problemă în acest sens, adică nu prea există nici corupţie, nici corupţi.

Alexandru Cumpănaşu, directorul executiv al CNI, i-a chestionat vineri, la Oradea, pe cei mai importanţi actori în combaterea corupţiei. „Explicaţi care sunt zonele vulnerabile!”, a cerut reprezentantul CNI. Şefii instituţiilor chemate la raport nu prea au avut însă ce raporta. Primul care a răspuns întrebărilor a fost şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Oradea, Alexandru Nuţiu. În opinia lui, în ultima vreme numărul actele de corupţie de la nivelul instituţiilor subordonate Ministerului Internelor şi Reformei Administrative a scăzut, ca dovadă stau dosarele puţine la care lucrează DGA. „Avem câteva cazuri în lucru, două sunt finalizate”, a spus Nuţiu. În cele două dosare sunt cercetaţi poliţişti şi poliţişti de frontieră. Şeful Direcţiei Regionale Vamale Cluj cu sediul la Oradea, Călin Vesa nu a raportat nici el cazuri de corupţie. A enumerat în schimb care sunt măsurile aplicate în birourile cu cea mai mare vulnerabilitate: rotirea personalului pe posturi, controale inopinate şi informarea cetăţenilor asupra modalităţilor de reclamare a actelor de corupţie. Nici directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul şef Viorel Nemeş, nu a avut de raportat acte de corupţie, spunând că de la intrarea României în Uniunea Europeană, corupţia la frontieră a scăzut. Concluzia directorului executiv al CNI, după ce a auzit relatările şefilor din Bihor a fost că este unul dintre cele mai puţin corupte judeţe din întreaga ţară. „Un judeţ aproape perfect!”, a concluzionat Alexandru Cumpănaşu.

Centrul Naţional pentru Integritate a fost înfiinţat în contextul unei slabe încrederi a cetăţenilor în instituţiile anticorupţie din România. CNI are sprijinul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, a Ambasadei Britanice la Bucureşti, a Ambasadei Olandei şi MIRA.

CNI încearcă să dezvolte 22 de Grupuri de Acţiune Anticorupţie în 22 de judeţe. În acest context a avut loc şi dezbaterea de vineri de la Oradea. În urma acestor dezbateri CNI face o serie de recomandări şi sugestii cu privire la prevenirea corupţiei şi reforma administraţiei publice. De asemenea, CNI realizează şi o serie de studii şi cercetări menite să identifice zonele vulnerabile în prevenirea corupţiei.

Georgiana Anghel17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor