Costul maşinii aduse din UE

Daca autovehiculul – masina noua sau second-hand – este produs în UE, nu se mai platesc taxe vamale, dar se percep alte taxe. Daca aduci în tara o masina second-hand, produsa în UE, ai de platit TVA de 19% pe valoarea declarata în vama si o acciza.

Aceasta se stabileste în functie de capacitatea cilindrica a masinii si de combustibilul folosit. Acciza si valoarea în vama sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 687/2001. Documente necesare


La intrarea în vama româneasca trebuie prezentat certificatul de origine Eur 1, care este eliberat de autoritatea vamala din tara de origine (Eur 1 nu are nici o legatura cu motorul Euro 2 sau Euro 3). În plus, trebuie prezentate documentele de proprietate si cartea masinii.


La intrarea în tara, cel care aduce masina sau proprietarul trebuie sa ceara de la vama un document special – declaratie vamala de tranzit. Aceasta este necesara pâna în momentul în care masina este înmatriculata în România. În prezent, în România pot fi înmatriculate doar autovehicule care sunt dotate cu motoare Euro 3.


Potrivit Ordinului nr. 687, daca aduci o masina noua de pâna la 1.400 cmc, valoarea acesteia în vama va fi de 11.150 euro. Daca e second-hand si are, de exemplu, 5 ani vechime, valoarea în vama este de 3.390 euro.


O masina noua de pâna la 2.000 cmc e vamuita la valoarea de 17.394 euro, iar daca are 5 ani vechime, valoarea scade la 5.218 euro.

Alexandru Seres