Costuri suplimentare

1Comentariu
Costuri suplimentare
Cei care-şi cumpără computere şi monitoare după 1 aprilie ar urma să plătească pentru acestea şi un cost suplimentar de 7 lei ce rezidă din instituirea unei taxe de reciclare pentru aceste produse, după ce distribuitorii de echipamente IT vor primi aprobarea pentru instituirea acestei aşa-zise taxe.

“Nu putem vorbi despre o taxă, pentru că ea nu este instituită de stat, ci de distribuitori. Aceştia sunt obligaţi încă de acum mai bine de un an să suporte costurile pentru colectarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor de electronice şi electrocasnice, însă până acum doar o asociaţie reprezentând distribuitorii de IT a adus spre aprobare cu o metodologie pentru a institui această taxă la vedere, ca pe o componentă suplimentară de cost”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Ioan Gherheş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului (ANPM).

Gherheş a declarat că, deşi obligativitatea de a suporta costurile ecologice pentru toate echipamentele scoase din uz a fost instituită pentru toţi dealerii de electrocasnice, doar cei din industria IT au optat pentru a o institui “la vedere”.

Astfel, cei care vor cumpăra un monitor sau o unitate de computer vor plăti 7 lei pentru fiecare, sumă ce va fi prezentată defalcat în factură, sub forma unui cost suplimentar care merge, practic, către o altă entitate financiară. Banii vor ajunge la o asociaţie ecologică înfiinţată de producătorii şi importatorii de echipamente IT exact în acest scop.

Acest lucru se va întâmpla însă, potrivit lui Gherheş, doar după ce proiectul de metodologie înaintat ANPM de asociaţia celor din IT va fi aprobat de Agenţie.

“Nu putem interveni în politica lor de preţuri şi de marketing, până la urmă. Ei sunt obligaţi să plătească şi nu ne putem amesteca spunându-le să o instituie la vedere sau să o aibă ascunsă în preţ. Probabil că, la acest moment, ea este ascunsă în preţul final pentru majoritatea electrocasnicelor «albe» (frigidere, maşini de spălat, instalaţii de aer condiţionat şi altele asemenea, n. red)”, a mai spus Gherheş.

Acesta aţinut să-i contrazică pe cei care au vorbit despre costul suplimentar de ecologizare ca despre o taxă. “Este un cost suplimentar, un tarif, dacă vreţi”, a spus Gherheş, care a dezminţit şi faptul că, de la 1 aprilie, aceasta se va regăsi în costurile tuturor produselor electrocasnice de pe piaţă.

“Termenul nostru este 2011. Atunci vor fi obligaţi de lege să afişeze costul separat, aşa cum vedem acum la magazinele din alte ţări europene. Până atunci, singura lor obligaţie este să plătească şi este treaba domniilor lor ce metodă vor alege, în funcţie de piaţă, pentru a plăti aceste sume”, a mai spus preşedintele ANPM.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor