Cote și debite istorice în bazinul hidrografic Crișuri

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Cote și debite istorice în bazinul hidrografic Crișuri
Administrația Bazinală de Apă Crișuri menține starea de vigilență.

Precipitațiile cumulate în perioada 13-15 iunie au fost însemnate din punct de vedere cantitativ.
Cotele înregistrate pe valea Roșie, în localitatea Pocola nu au mai fost atinse din anul 1980.

„În localitățile Pocola, Delani și Drăgoteni, angajații ABA Crișuri au susținut acțiunile pompierilor cu motopompe și 130 de saci cu nisip. Nu a fost cazul să punem în funcțiune barajele mobile iar din datele pe care le prelucrăm în dispecerat constatăm că, ce a fost mai greu a trecut”, a precizat Dorel Dume, directorul ABA Crișuri.

Debitul râului Crișul Repede înregistrează, în municipiul Oradea, o ușoară creștere dar, datorită lucrărilor de apărare situația este sub control. Precipitații semnificative s-au înregistrat timp de trei zile în Beiuș 121 l/mp, Luncasprie 158 l/mp și Aleșd 184,2 l/mp.

La ora actuală, în județul Bihor se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râul Crișul Negru, în localitățile Tinca și Talpoș, și pe valea Holod, în localitatea Holod. În marea majoritate a zonelor ploaia s-a oprit iar debitele sunt în scădere. „De menționat este faptul că, deși s-au înregistrat preciputații cumulate de peste 100l/mp, decolmatarea văii Topa a făcut ca de data asta valea să nu mai inunde terenurile agricole”, spune Dorel Dume.

pomp

În bazinul hidrografic Crișuri situaţii deosebite s-au înregistrat şi pe Crişul Alb. Astfel, marți la ora 4 dimineața, echipa de intervenție din cadrul „Apele Române” avea pregătiți deja 1.000 de saci cu nisip pentru a interveni pe Crișul Alb, în localitatea Crișcior (HD). Pe parcursul zilei, angajații Sistemului de Gospodărire a Apei Crișul Alb au intervenit cu 4 motopompe și 5.000 de saci care au fost necesari pentru a proteja gospodăriile din comuna Bucureșci.

Crișul Alb a înregistrat depășiri ale cotelor de atenție și pericol în 3 localități: Vața de Jos, Criscior și Brad. La ora actuală debitul râului este de 72,5mc/s, ceea ce însemnă că este de 3 ori mai mare decât media lunii iunie. „În această dimineață, am fost solicitați să întervenim în localitatea Crișcior cu motopompe pentru a ajuta comunitatea la evacuare apelor din gospodării. Prin echipamanetele pe care le avem în dotare încercăm să susținem eforturile comunității locale și pe cele ale pompierilor”, a precizat Simona Toma, șef formație în cadrul S.H. Crișul Alb.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !