Cotele de contribuţii sociale ar putea scădea

De Dan Birta
Reactualizat la:
Cotele de contribuţii sociale ar putea scădea
Senatul a adoptat scăderea contribuţiilor sociale cu 5%, urmează ca propunerea să treacă la Camera Deputaţilor.

Angajaţii ar putea avea salarii mai mari cu câteva procente. Şi asta fără ca angajatorii să bage mâna în buzunar. Acest lucru s-ar putea datora scăderii cotelor de contribuţii sociale. Senatul României a adoptat, săptămâna trecută, o propunere legislativă conform căreia cotele contribuţiilor de asigurări sociale vor fi reduse cu cinci puncte procentuale: două puncte procentuale la angajator şi trei la angajat. Pentru a intra în vigoare, proiectul de act normativ mai are nevoie de aprobarea deputaţilor.

Cum vor fi reduse cotele

Dacă proiectul va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, cotele vor fi reduse de la 26,3%, în prezent, la 21,3%, pentru condiții normale de muncă (7,5% în loc de 10,5% pentru contribuția individuală și 13,8% în loc de 15,8% pentru contribuția angajatorului).

Actuala cotă de 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă va fi redusă la 26,3% (7,5% în loc de 10,5% pentru contribuția individuală și 18,8% în loc de 20,8% pentru contribuţia angajatorului).
În cazul condiţiilor speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă, contribuţiile urmează să fie reduse de la 36,3% la 31,3% (7,5% în loc de 10,5% pentru contribuția individuală și 23,8% în loc de 25,8% pentru contribuția angajatorului).

Cotele scăzute ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii următoare intrării în vigoare a propunerii legislative.

Guvernul se opune

Executivul a arătat că o scădere cu cinci puncte procentuale a avut loc deja în 2014, iar o nouă reducere de acest gen ar conduce la un deficit bugetar de 3,5 miliarde de lei numai în primele şase luni de la aplicare. Mai mult, impactul negativ ar urma să fie de 7,7 miliarde de lei anul viitor şi ar ajunge la peste 9 miliarde în 2019.

Pe lângă punctul de vedere negativ transmis de Guvern, proiectul de lege figura cu raport de respingere şi din partea comisiei sesizate în fond, respectiv Comisia pentru buget-finanţe din cadrul Senatului, tot din considerente financiare.

Noi locuri de muncă

Iniţiatorii propunerii legislative susţin în expunerea de motive că fondurile rămase astfel la dispoziţia angajatorului vor creşte. „Pe de o parte se creează premizele înfiinţării de noi locuri de muncă, ceea ce duce totodată şi la creşterea bazei de calcul a acestor contribuţii. Astfel, angajatorii vor putea reinvesti aceste fonduri, fie în creerea de noi locuri de muncă, fie în îmbunătăţirea pachetelor salariale pentru angajaţii actuali.În egală măsură, reducerea contribuţiei sociale cu 2 punte procentuale va putea încuraja companiile să reinvestească în tehnologii noi şi în producţie. Ba mai mult, măsura va duce şi la diminuarea fenomenului muncii la negru. Pe de altă parte, scăderea taxelor datorate de angajaţi reprezintă o măsură ce va aduce efecte benefice nu doar în economie, ci şi la nivel social, prin stimularea nivelului de trai”, se precizează în expunerea de motive.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !