Cozi kilometrice la ieșirea din România prin vama Borș

De Costel Demian
Reactualizat la:
53Comentarii
Cozi kilometrice la ieșirea din România prin vama Borș
Cetățenii care doresc să iasă din România pe la Vama Borș trebuie să se înarmeze cu multă răbdare.

Datorită intrării în vigoare a noilor regulamente a Codului Frontierelor Schengen, vineri, 7 aprilie, cozile s-au întins pe kilometri întregi.

„Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European și Consiliul Europei, autoritățile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor efectua, începând cu data de 07 aprilie a.c., verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre”, informează Poliția de Frontieră încă din 2 aprilie.


Controalele constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

Potrivit Poliției de Frontieră Române, „bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD), precum și bazele de date naționale. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia. Această obligație se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime și terestre), atât la intrare, cât și la ieșire, precum și pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne”.

Și-au pierdut răbdarea

Persoanele aflate la rând și-au pierdut răbdarea și au ieșit din mașini pentru a se plimba sau au protestat prin claxoane prelungite. În jurul orei 17, coada la autoturisme se întindea până lângă benzinăria Lukoil. Coada la camionae este și mai mare, aceasta fiind până înainte de Sântion, în zona sediului H Essers.

Un cetățean care se afla la aproximativ 100 de metri de punctul de trecere a frontierei ne-a declarat că stă la coadă de o oră și jumătate. „Este inadmisibi, suntem blocați aici de peste o oră și mai avem mult până să ajungem la vamă, a precizat și șoferul C.O.

Cei mai nemulțumiți de cozile de la frontieră sunt românii care s-au mutat dincolo de graniță. Aceștia fac naveta zilnic, însă ținând cont de implementarea noilor controale, ei iau în considerare tot mai serios să revină cu domiciliul în România. „Stau de aproximativ două ore la coadă pentru a ajunge acasă, în Biharkeresztes. Nu vreau să stau zilnic o oră pentru a trece de vamă, cred că mă voi muta înapoi în Oradea”, ne-a declarat Marius U.

Potrivit surselor Bihon.ro, pe lângă înăsprirea controalelor,vineri, în jurul orei 17, la punctul de ieșire din țară a căzut și sistemul informatic pentru aproximativ jumătate de oră.53Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor