Cozi la depunerea declaratiilor

6Comentarii
Cozi la depunerea declaratiilor
Termenul de depunere a declaraţiilor pentru drepturi de autor şi PFA a fost prelungit până pe 31 august.

La fel ca şi în întreaga ţară şi la Oradea, la Casa Judeteana de Pensii Bihor şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Frorţei de Muncă, a fost mare aglomeraţie miercuri. Conform Ordonanţei 58/2010 data de 25 august era data limită de depunere a declaraţiilor aferente veniturilor din drepturi de autor şi PFA. Pentru ca toţi cei aflaţi în această situaţie să poată depune declaraţii, termelul limită a fost prelungit până pe data de 31 august. Mai mult, ministrul Muncii a declarat că nu se vor aplica penalităţi pentru cei care nu au apucat să depună aceste declaraţii.

„După ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalităţi, dacă se va dovedi reaua-credinţă. Este normal ca oamenii să înveţe ce au de făcut, să înveţe şi cei care lucrează cu ei”, a spus ministrul.

La cozi

Bihorenii s-au aşezat încă de la primele ore ale dimineţii la coadă la Casa de Pensii Bihor. „Noi am identificat 2.500 de persoane care ar trebui să depună aceste declaraţii. Este vorba de PFA-uri, de cei cu activităţi independente, autorizaţii de liberă practică şi cei cu drepturi de autor şi activităţi conexe. Până în prezent 80 de persoane au depus aceste declaraţii”, ne-a spus Leontin Ţîrle, directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor.

Conform noii Ordonanţe orice persoană care realizează venituri de natură profesională este obligată să încheie cu Casa de Pensii o declaraţie de asigurare privind contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale de stat. „Această declaraţie se poate încheia lunar, trimestrial, semestrial sau chiar ocazional în funcţie de modul în care se realizează aceste venituri. Acest termen va constitui şi obligaţia sa de plată, în sensul că are obligaţia să plătească aceste contribuţii, cota de 10,5, asupra veniturilor realizate până în luna următoare în data de 25 ale lunii, semestrului sau trimestrului în care au fost realizate aceste venituri”, a punctat Leontin Ţîrle.

Aceleaşi cozi interminabile s-au regăsit miercuri şi la AJOFM Bihor. „Până în prezent la noi au fost depuse aproape 380 de declaraţii”, ne-a spus Maricica Juca, purtătorul de cuvânt al AJOFM Bihor. Conform Ordonanţei 58/2010 la AJOFM aceste declaraţii se depun lunar până pe data de 25.

Simona Albinaru

simona.albinaru@informmedia.ro6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor