Credite bancare cu acte false

1Comentariu
ORADEA – În cursul lunii mai a.c., ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – I.P.J. Bihor, au început urmărirea penală împotriva a cinci persoane cu domiciliul pe raza judeţului Bihor, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

SURSE DE FINANŢARE PRIN FALSURI

 

Astfel, N.D., de 48 de ani, din localitatea bihoreană Haieu, este cercetat de poliţiştii bihoreni pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, prev. de art. 215 alin. 2 şi 3 din Codul Penal, complicitate la înşelăciune, faptă prev. de art. 26 rap. la art. 215 alin. 2 şi 3 din Codul Penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul Penal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prev. de art. 290 cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Codul Penal.

În urma cercetărilor s-a stabilit că în cursul lunii februarie 2006, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în localitatea Haieu, acesta a întocmit şi semnat în numele societăţii o adeverinţă de venit prin care a atestat în fals că este angajat în baza unui contract individual de muncă în cadrul societăţii respective şi că realizează venituri lunare.

Ulterior, cel în cauză a folosit adeverinţa respectivă la un magazin de pe raza municipiului Oradea, de unde a achiziţionat diverse mărfuricu plata în rate.

Contravaloarea bunurilor astfel achiziţionate nu a mai fost achitată, modalitate prin care a reuşit inducerea în eroare a unităţii bancare finanţatoare.  

De asemenea, în urma extinderii cercetărilor s-a stabilit că N.D., în calitate de administrator al aceleaşi societăţi comerciale, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, a întocmit alte patru adeverinţe de venit, prin care a atestat în fals că patru persoane cu domiciliul pe raza judeţului Bihor, respectiv P.G., de 43 de ani, G.M., de 39 de ani, S.A.E., de 25 de ani şi L.P.M. de 36 de ani, sunt angajate cu contract individual de muncă în cadrul societăţii şi că realizează venituri lunare.

Adeverinţele false de venit au fost folosite de cei patru în cauză pentru achiziţionarea de mărfuri cu plata în rate de la diverse magazine de pe raza municipiului Oradea, a căror contravaloare nu a mai fost achitată ulterior.

Prejudiciul cauzat se ridică la valoarea de 14.628,41 lei.

Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a învinuiţilor şi pentru recuperarea prejudiciului.

***

 

ACEEAŞI MANEVRĂ, ALŢI PROTAGONIŞTI

 

În cursul lunii mai a.c., ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – I.P.J. Bihor, au început urmărirea penală împotriva lui A.A.L., de 27 de ani, din localitatea Husasău de Criş, judeţul Bihor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor deînşelăciune şi uz de fals, fapte prev. şi ped. de art. 215 al. 2 şi 3 şi art. 291 din Codul Penal.

 

Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că în luna octombrie 2005, acesta s-a folosit de documente de venit falsificate în numele unei societăţi comerciale bihorene, respectiv contracte de muncă şi adeverinţe de venit false.

 

Pe baza documentelor falsificate, cel în cauză a achiziţionat de la un magazin de pe raza municipiului Oradea diverse produse electrocasnice în rate, fără a mai rambursa contravaloarea acestora.

 

Valoarea prejudiciului cauzat astfel este de 4.500 lei.

 

Cercetările continuă, urmând a fi luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

***

 

POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ – PRUDENŢĂ LA SOLICITAREA ŞI ACORDAREA CREDITELOR PENTRU NEVOI PERSONALE ŞI PENTRU ACHIZIŢIONAREA DE BUNURI!

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor solicită instituţiilor financiare de credit, bancare şi nebancare să ia măsuri pentru verificarea minuţioasă a documentelor depuse în vederea obţinerii de credite pentru nevoi personale şi achiziţionarea de bunuri de consum.

De asemenea, veridicitatea şi autenticitatea documentelor prezentate trebuie corelate cu calitatea în care persoanele respective solicită creditarea, în multe cazuri acestea atribuindu-şi în fals diferite funcţii în cadrul unor societăţi comerciale.

Totodată, atragem atenţia cetăţenilor de bună credinţă că există indivizi „certaţi” cu legea, care încearcă să îi inducă în eroare, convingându-i să solicite în nume propriu, diverse tipuri de credit. După obţinerea bunurilor ce formează obiectul creditului sau sumelor de bani, aceştia dispar, iar răspunzători de plata ratelor rămân solicitanţii.

Atragem atenţia cetăţenilor care nu îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea unor credite bancare să nu apeleze la persoane intermediare şi să nu folosească documente false în acest scop.

Cetăţenii trebuie să ştie că obţinerea de credite cu documente de venit false constituie fapte prevăzute de legea penală şi pedepsite ca atare, chiar dacă ratele sunt achitate la termen!

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor