Credite pentru reabilitarea locuintei cu dobanda platita de MDRT

4Comentarii
Credite pentru reabilitarea locuintei cu dobanda platita de MDRT
Guvernul a adoptat în această vară Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit.

Potrivit documentului menţionat , reabilitarea ar urma să fie realizată cu finanţare prin creditebancare cu garanţie guvernamentală. Cât de importantă este această măsură şi cât de mult ar ajuta proprietarii în încercarea lor de a reabilita imobilele în care locuiesc?

Elena Udrea, ministru MDRT: Dorim foarte mult să impulsionăm procesul de reabilitaretermica. Măsura vine să încurajeze proprietarii de locuinţe să investească în confortul caselor în care locuiesc. Este important de menţionat că în urma reabilitarii termice  va creşte performanţa energetică a cladirilor şi în consecinţă se vor reduce cheltuielile de întreţinere. Acest lucru vine în sprijinul tuturor românilor şi putem afirma cu certitudine că este o măsură extrem de importantă şi binevenită de protecţie socială prin reducerea cheltuielilor cu întreţinerea locuinţelor. Nu în ultimul rând, se realizează şi refacerea faţadei blocurilor, eliminând riscurile pe care le presupun faţadele deteriorate.

Ce aduce nou această ordonanţă privind reabilitarea termică?

Elena Udrea, ministru MDRT:  Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 aduce practic două elemente de noutate. În primul rând, proprietarii de locuinţe unifamiliale pot beneficia de ajutorul statului în condiţii extrem de avantajoase de finanţare. Reamintesc, actualul program de reabilitare termică se adresa doar proprietarilor din condominii (blocuri). În al doilea rând, statul va oferi garanţii guvernamentale şi va suporta dobânda subvenţionată a creditului contractat de cei care doresc să efectueze lucrări de reabilitare termică, spre deosebire de prezentul program prin care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului suporta 50 % din costul lucrărilor de reabilitare.

Ce tip de lucrări pot fi efectuate de către proprietari în noile condiţii reglementate de Ordonanţa de Urgenţă?

Elena Udrea, ministru MDRT:  Există numeroase tipuri de lucrări care pot fi  finanţate în condiţiile actualei ordonanţe. Vă pot enumera câteva: reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente. Dacă este necesar,  centrala de bloc poate fi înlocuită cu una nouă ori poate fi achiziţionată, cu montajul aferent.  Pot fi introduse, după caz, sisteme alternative pentru asigurarea parţială ori totală a energiei pentru apa caldă de consum, iluminat şi încălzire. Şi cei care deţin locuinţe unifamiliale beneficiază de asemenea de aceleaşi drepturi.

Cum vor fi finanţate lucrările de reabilitare? Ce proporţie din totalul cheltuielilor le revine proprietarilor?

Elena Udrea, ministru MDRT:  Executarea lucrărilor de intervenţie se finanţează astfel: beneficiarii achită din surse proprii 10 % din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie. Ulterior, 90 %  din valoarea lucrărilor sunt suportate prin credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată. Creditul contractat de beneficiari este garantat 100 % de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, în numele şi în contul statului. Începand cu luna august, CEC Bank a lansat creditul pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, cu garanţii guvernamentale şi dobânda plătită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. 

De asemenea, BCR va fi un alt partener al MDRT în acest important program iniţiat de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Creditul menţionat este destinat atât asociaţiilor de proprietari, cât şi proprietarilor locuinţelor unifamiliale, persoane fizice. 

Care este perioada maximă în care cei care îşi reabilitează termic locuinţele pot plăti acest credit?

Elena Udrea, ministru MDRT:  Perioada de rambursare a creditelor bancare este de cinci ani. Este o perioadă de timp foarte bună pentru returnarea creditului contractat pentru reabilitarea termică a locuinţei. Practic, beneficiarii nu vor fi constrânşi să platească în condiţii dezavantajoase ca în situaţiile în care ar contracta un credit fără ajutorul nostru. Este important ca toţi românii care vor apela la acest program de reabilitare termică să ştie că nu îşi vor ipoteca locuinţele pentru a beneficia de credit. Un lucru care mai trebuie ştiut este că  dobânda aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală acordate beneficiarilor se suportă de către stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

Veronica Bursaşiu4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor