Credite studenţeşti de la Guvern

1Comentariu
BUCURESTI/ORADEA - Ministerul Educaţiei anunţă intenţia de înfiinţare a Agenţiei de Credite pentru Studenţii din Instituţiile de Învăţământ Superior de Stat şi Particular Acreditate. Decizia de înfiinţare a noii instituţii vine ca urmare a dorinţei de aliniere la legislaţia şi standardele Uniunii Europene, unde astfel de sisteme de creditare sunt implementate încă din anii ’90.

Ministerul Educaţiei anunţă că înfiinţarea agenţiei de credite pentru studenţi ar asigura mai bine egalitatea de şanse pentru accesul la educaţie. Agenţia ar urma să acorde „credite pentru studenţii şi masteranzii din instituţiile acreditate care să acopere taxele de şcolarizare şi alte cheltuieli legate de desfăşurarea studiilor”, după absolvire, se arată în comunicatul afişat pe siteul Ministerului.

În perioada următoare Agenţia urmează să elaboreze normele metodologice de constituire a fondului de creditare şi de garantare, metodologia de stabilire a cunatumului şi a condiţiilor de creditare şi să elaboreze un plan de management al sistemului.

 

Încurajează absolvenţii

Înfiinţarea Agenţiei de Creditare este văzută cu ochi foarte buni de reprezentanţii Universităţii din Oradea care consideră că era necesară apariţia instituţiei. „Ideea MECT de a crea sistemul de credit pentru studenţi în vederea efectuării studiilor de licenţă şi master era necesară şi va veni în ajutorul multor absolvenţi de liceu care, din motive financiare, nu ar fi putut urma cursurile unei facultăţi.

Pe lângă faptul că va înlesni accesul la studii superioare creditarea studenţilor va contribui la creşterea numărului celor calificaţi de pe piaţa forţei de muncă. Vorbim despre un sistem care funcţionează cu succes în străinătate de mai mult timp. Aşteptăm elaborarea normelor metodologice şi a condiţiilor de creditare şi sperăm că vor fi suficent de accesibile pentru ca număărul celor care vor beneficia să fie cât mai mare”, ne-a declarat Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Oradea.

 

Credit şi responsabilizare

Studenţii sunt şi ei de părere că acordarea creditelor pentru şcolarizare este un lucru pozitiv atâta timp cât dobânzile şi condiţiile de creditare nu sunt foarte mari respectiv drastice. „Mi se pare o idee bună cât timp dobânda este mult inferioară celei practicate de bănci, ba chiar să fie una simbolică. Ar fi un aspect care i-ar stimula pe absolvenţi să lucreze încă de la absolvire şi i-ar responsabiliza”, este de părere Iulia, studentă a Facultăţii de Ştiinţe Politice.

„Un credit luat pentru a-ţi efectua studiile ar responsabiliza beneficiarul şi l-ar maturiza, dar va fi necesară o perioadă de acomodare cu noile posibilităţi şi mai ales este nevoie de o nouă mentalitate”, susţine prof. univ. dr. Elena Bonchiş prorector responsabil cu problemele studenţilor la Universitate.

 

Vali Teuca1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor