Creierul femeilor este făcut din alt material genetic decât cel al bărbaţilor

Reactualizat la:
4Comentarii
Creierul femeilor este făcut din alt material genetic decât cel al bărbaţilor
Femeile sunt mai predispuse la depresie, iar bărbaţii la autism, deficit de atenţie şi schizofrenie. Antidepresivele şi analgezicele au efecte diferite la cele două sexe pentru că funcţiile neurologice variază.

Femeile şi bărbaţii gândesc diferit pentru că au creierul construit din material genetic diferit, susţin cercetătorii americani. Aceştia au constatat că reacţiile diferite ale celor două sexe pot fi puse pe baza diferenţelor anatomice care apar ca urmare a diferenţei de material genetic, precum şi a faptului că funcţiile creierului sunt diferite la femei faţă de cele ale bărbaţilor. Până acum s-a presupus că diferenţele de comportament sunt provocate de activitatea hormonală şi contextul social, însă studiile au arătat că funcţionalitatea creierului este mult mai complexă de atât. Astfel, există diferenţe pe circuitul care transmite mesaje între neuroni, fapt explicat şi prin variaţiile chimice care apar la sistemul neurologic al celor două sexe.

 

Concluziile acestui studiu ar putea explica o serie de alte informaţii care până acum păreau incerte. De exemplu, oamenii de ştiinţă vor putea analiza de ce femeile şi bărbaţii sunt predispuşi la probleme diferite de sănătate mintală, sau de ce unele medicamente îşi fac efectul la persoanele de un anumit sex şi la celelalte nu. Conform statisticilor, femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii să facă depresii. Explicaţia ar fi aceea că la nivelul creierului feminin se produce doar jumătate din cantitatea necesară de serotonină, hormon care induce starea de bine. Un studiu suedez a arătat că problema femeilor nu este nepărat cantitatea de serotonină, ci faptul că ele au mai puţine căi de trasmitere a acestui hormon în organism.

 

Astfel se explică de ce femeile diagnosticate cu depresie răspund mai bine la tratamentul cu medicamente care acţionează asupra serotoninei dar nu au nici un afect la alte antidepresive. În schimb, bărbaţii sunt mai predispuşi la autism, sindromul Tourette, dislexia, deficit de atenţie sau schizofrenie. Aceste boli sunt provocate de lipsa unei substanţe care are rolul de a „masculiniza” creierul şi de a-l feri de aceste tulburări.

 

Diferenţe apar şi la hipotalamus, care este implicat, printre altele, în reglarea poftei de mâncare. Deşi studiile de până acum au evitat folosirea creierului femeilor, deoarece rezultate sunt mai greu de explicat din cauza ciclului menstrual şi a variaţiilor de estrogen şi progesteron, tot mai mulţi oameni de ştiinţă sunt convinşi că hormonii feminini şi cei masculini influenţează activitatea cerebrală şi sunt influenţaţi de aceasta, tocmai pentru că, structural, creierul femeilor este construit diferit de cel al bărbaţilor.

 

Diferenţele de structură cerebrală produc diferenţe de comportament

 

Specialiştii de la Harvard, care au analizat timp de câţiva ani creierul femeilor şi al bărbaţilor, au constatat că structurile diferă la cele două sexe. De exemplu, anumite părţi din lobul frontal sunt mai mari la femei decât la bărbaţi. Aceste regiuni sunt responsabile de luarea deciziilor şi găsirea soluţiilor la diferite probleme. Mai mare este şi o parte a cortexului responsabilă de emoţii, fapt care ar explica de ce femeile sunt mai sensibile decât bărbaţii. Aceştia au mai dezvoltate acele părţi ale creierului care procesează semnalele transmise de diferite organe şi cele care influenţează comportamentul social şi sexual. În plus, diferenţele structurale ale creierului se observă şi în interpretarea unor situaţii date.

 

Cercetătorii au constatat că bărbaţii sunt atenţi la aspectele generale, pe când femeile se concetrează pe detalii. Aceasta se explică prin faptul că femeile şi bărbaţii procesează diferit informaţiile, folosind mecanisme cerebrale diferite. Tot mecanismele sunt vinovate de percepţia diferită pe care o au cele două sexe în ceea ce priveşte durerea cronică. De-a lungul vieţii, femeile suferă de mai multe ori de durere decât bărbaţii, însă ele o şi resimt mai puternic decât aceştia. O echipă de cercetători greci a constatat că există un circuit diferit la cele două sexe, prin care se suprimă durerea. Se pare că la femei există o anumită dereglare pe acest traseu, consecinţă a blocării unui neuroreceptor. Astfel se explică şi de ce unele analgezice funcţionează mai bine la bărbaţi decât la femei.

 

gandul.ro4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor