Crematoriul de la Osorhei, la rece

Crematoriul de la Osorhei, la rece
Prefectul îi asigură pe localnici că incineratoriul nu va fi ridicat fără autorizaţie.

Prefectul Gavrilă Ghilea a anunţat joi că lucrările la crematoriul uman de la Oşorhei au fost sistate şi nu vor fi reluate până când constructorul nu-şi va obţine toate avizele necesare. „În urma mai multor petiţii ale localnicilor din Oşorhei, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Direcţia de Sănătate Publică au efectuat verificări. S-a constatat că fundaţia crematoriului a fost turnată fără autorizaţia de construcţie, astfel încât s-a dispus sistarea lucrărilor. De atunci, lucrările nu au mai continuat”, a transmis prefectul.

În schimb, Ghilea spune că nu s-a putut dispune demolarea a ceea ce s-a construit până acum, chiar dacă localnicii nemulţumiţi au cerut asta. „Să vedem dacă-şi vor obţine avizele. Dacă nu, atunci se va demola ce s-a construit. Sigur, era de preferat să nu se fi început construcţia înainte să aibă autorizaţie”, a spus prefectul. Întrebat dacă este posibil ca acest crematoriu să nu primească vreun aviz, prefectul a spus că este posibil să fie o problemă de mediu. „Şi e şi problema cu locuitorii din zonă. Oamenii de acolo sunt complexaţi şi neliniştiţi”, a spus Ghilea.

Amendă minimă

Pe lângă sistarea lucrărilor, firma Phoenix Cremation Services a fost amendată cu 1.000 de lei, pentru începerea lucrărilor înainte să aibă autorizaţie de construcţie. Amenda a fost dispusă de de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi aplicată de Primăria Oşorhei, făcându-se venit la bugetul local. Conform inspectorului-şef al ISC Bihor, Lucian Chindlea, această firmă putea fi amendată de la 1.000 la 100.000 lei. Aşadar, s-a ales amenda minimă.

Primarul de Oşorhei, Ioan Pop, spune că „Primăria nu are niciun amestec”. „Terenul nu este închiriat de Primărie, ci de la bisericile reformată şi catolică. Înainte au căzut de acord să se construiască acest crematoriu. Eu nu pot să emit autorizaţia de construcţie, decât după ce primesc toate avizele necesare de la instituţiile statului”, asigură primarul. Pop spune că pentru a-i emite autorizaţia de construcţie pentru crematoriu, firma respectivă trebuie să-şi obţină avizele de la „mediu, Electrica, canalizare, de peste tot unde trebuie”. „Când o să aducă toate avizele, sunt obligat să-i dau autorizaţie de construcţie”, mai spune primarul, adăugând că din cei 2.500 de locuitori ai comnei, 300 s-au împotrivit incineratorului.

C.C.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !