Cresc impozitele pe maşini

3Comentarii
Cresc impozitele pe maşini
Începând de anul viitor, impozitele pentru autoturismele cu motoare sub 1.600 centimetri cubi se vor dubla. În cazul maşinilor cu capacitate cilindrică ridicată (peste 3.200 centimetri cubi), impozitul va porni de la 800 de lei.

Aceste prevederi sunt cuprinse în modificările Codului Fiscal, aprobat miercuri de Camera Deputaţilor. În aceste condiţii, impozitul pentru motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu o capacitate cilindrică de până la 1.600 centimetri cubi inclusiv va ajunge la cel mult 56 lei.

Pentru autoturisme cu capacitate cilindrică între 1.601 şi 2.400 cmc inclusiv, impozitul va fi cuprins între 240 şi 360 de lei, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 2.401 şi 3.200 cmc se va plăti un impozit între 480 şi 640 de lei. Pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică mai mare de 3.200 cmc inclusiv, impozitul porneşte de la 800 de lei.

Taxe de înmatriculare

Taxele de înmatriculare vor sălta vertiginos începând cu 2007, în funcţie de gradul de poluare al autoturismului şi de vechimea lui. În cazul maşinilor Euro 3 cu o capacitate cilindrică sub 1.600 cmc, cu o vechime mai mică de şase ani, taxa de înmatriculare va fi de 612 euro. Taxa ajunge până la 5.070 de euro pentru cele mai vechi de şase ani şi cu capacitatea cilindrică mai mare de 3.000 cmc.

Pentru maşinile non-euro, taxa de înmatriculare urcă la 7.500 de euro. Taxele ridicate de înmatriculare sunt menite să descurajeze cumpărarea maşinilor cu emisii mari de noxe şi invadarea pieţei româneşti de autoturisme la mâna a doua, după aderare. Preţul acestora va scădea semnificativ din 2007, o dată cu scăderea accizelor şi dispariţia taxelor vamale.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, s-a pronunţat recent în favoarea menţinerii taxelor pentru înmatricularea autovehiculelor second-hand, chiar dacă, recent, Comisia Europeană a criticat statele cu astfel de proceduri.

„Aveam două opţiuni: să lăsăm piaţa complet deschisă şi să se întâmple ca în Polonia, să pierdem un vector de dezvoltare extrem de important, pe care-l reprezintă industria de automobile, sau să asigurăm o coerenţă a politicilor astfel ca numărul autovehiculelor poluante şi periculoase pentru circulaţie să fie redus”, a precizat ministrul Finanţelor.

Dan Birta3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor