Cresc lefurile, scumpesc căldura

3Comentarii
Cresc lefurile, scumpesc căldura
ORADEA – Protestul organizat marţi de angajaţii SC Electrocentrale SA nu a rămas fără ecou la nivelul conducerii regiei de termoficare: salariile le-ar putea creşte cu ceva, nicidecum cu 30%, cum au cerut cu ocazia pichetării CET-ului, în condiţiile scumpirii gigacaloriei.

Directorul Dragoş Gligor ne-a declarat că ultimul cuvânt în această problemă aparţine Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), la care s-a înregistrat o cerere de creştere a preţului de producţie a gigacaloriei deja din toamna trecută.

„Împreună cu Consiliul de Administraţie şi liderii de sindicat am ajuns la o înţelegere: să mergem miercuri la Primărie, să avem o întâlnire cu Executivul şi să discutăm ce se întâmplă dacă ANRE nu aprobă mărirea preţului cu maxim 7%, cum am cerut”, spune directorul Gligor. În urma acestei întâlniri, petenţii nu au primit niciun angajament. „Eu le-am mai spus o dată şi le-am repetat şi acum: n-aveam ce să le promitem, pentru că nu avem bugetul gata”, spune primarul Mihai Groza, punctând că Oradea are în prezent, de vreo patru ani, cel mai mic preţ al gigacaloriei.

Creşte preţul?

Preţul de producţie prezent este de 96,38 lei, faţă de 107,07 lei, cât a cerut conducerea CET-ului de la ANRE.

„Nici vorbă de o creştere la salarii de 30%, dar dacă se aprobă preţul cerut de noi mai putem discuta, pentru că se vor vedea consecinţele la nivelul productivităţii. Indicele creşterii productivităţii trebuie să fie mai mare decât cel al creşterii salariilor”, apreciază Gligor.

După şedinţa Consiliului de Administraţie al CET-ului, şi liderii de sindicat spun că sunt deja convinşi de deschiderea conducerii spre problema personalului. „După toate discuţiile cu Consiliul de Administraţie am ajuns la concluzia că s-a înţeles situaţia şi au priceput cum stau lucrurile. Ceea ce ne interesează este să ni se dea tarif de la ANRE”, spune Cornel Fofiu, liderul unuia dintre sindicatele celor 13.000 de angajaţi ai CET-ului şi Termoficării.

Surse care preferă anonimatul comentează că lipsa de răspuns din parea ANRE are o justificare politică, în sensul menţinerii artificiale la un nivel scăzut al termiei. Aceleaşi surse spun că s-ar dori, de fapt, amânarea creşterii preţului de producţie până în primăvară, când CET-urile din ţară, practic, nu mai au cui să-şi vândă marfa, sezonul rece fiind deja terminat.

Cristina Ghilea3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor