„Cresc semnificativ salariile bugetarilor”

„Cresc semnificativ salariile bugetarilor”
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, despre tendinţele protecţiei sociale din România.

Rep.: Dle ministru, există la nivelul de aşteptare al populaţiei speranţa unui boom salarial pe care integrarea în UE l-ar putea aduce anul viitor! E realistă această viziune?
Gh. Barbu: Creşterea salariului minim garantat pe economie nu va fi cu siguranţă un boom. Eu susţin o creştere a acestuia cu 30 de lei, de la 390 la 420 de lei, cu perspectiva unui salariu minim de 450 de lei în 2008. Creşteri salariale notabile vor avea bugetarii, unde cuantumul majorării se poate situa undeva între 20 şi 30 de procente. În rest, salariile vor varia în funcţie de politica salarială a firmelor aflate pe piaţă.

Statul cere, patronii plătesc
Rep.: Circa două treimi din legislaţia muncii este asociată deja şi la noi cu securitatea şi sănătatea la locul de muncă. De ce încă muncitorul român, în multe cazuri, este nevoit să lucreze în condiţii mizere şi neprotejat?
Gh. Barbu: Pentru că în acest domeniu drumul de la lege la aplicarea ei trece prin bugetele întreprinzătorilor. La noi acestea sunt destul de „subţiri”. Costă enorm să asiguri pentru fiecare loc de muncă condiţii la standarde. Avem însă la-ndemână un sistem punitiv, bazat pe amenzi, prin care vom obliga omul de afaceri să-şi „facă temele” privitoare la securitatea şi ergonomia locului de muncă. Acolo unde există rea-voinţă în aplicarea normelor de securitate şi ergonomie a locului de muncă din partea patronatului, este bine să se ştie că avem puterea de a merge până la închiderea unităţilor de producţie.

„Exporturi” de pensii şi şomaj
Rep.: Integrarea în UE aduce o libertate de mişcare a românilor, inclusiv în sfera drepturilor lor plătite de la bugetul asigurărilor sociale sau de şomaj? Cum va funcţiona acest sistem de la anul?
Gh. Barbu: Principiul e simplu. Dacă un pensionar se stabileşte într-o ţară UE primeşte pensia avută în ţară acolo. La fel, dacă un şomer aflat în plată în ţară pleacă şi se stabileşte altundeva în spaţiul UE va primi indemnizaţia de şomaj acolo. Două precizări vreau să fac. Unu: trebuie făcute cereri în acest sens autorităţilor din ţările respective. Doi: „exportul” acestor venituri nu modifică cuantumul acestora. Adică un şomer român stabilit în Germania nu va primi un ajutor de şomaj de 600 sau 800 de euro, ci va primi, în echivalent euro, suma pe care o primea în ţară.

Buget record, pensii nu prea
Rep.: Care este bugetul gestionat în anul viitor de MMSS?
Gh. Barbu: Bugetul asigurărilor sociale pe anul viitor este cel mai mare din ultimii 16 ani. Are un plus de 1,2 miliarde euro faţă de anul trecut. Cumulat, bugetul tuturor instituţiilor aparţinând sistemului de protecţie socială din România are alocat 30 la sută din bugetul naţional.
Rep.: Care este valoarea medie a pensiei în România? Cât vor creşte pensiile anul viitor?
Gh Barbu: Valoarea pensiei medii este de 380 de lei. Dacă vom avea o execuţie bugetară bună preconizăm o creştere de 3 procente a punctului de pensie în luna septembrie 2007.
Rep.: Ce şanse sunt ca pensia românului să atingă un procent occidental de 70-80 la sută din salariul unei persoane active?
Gh. Barbu: Şanse maxime. Dar nu mâine. Condiţiile sunt în principal două: un raport de minim 2 salariaţi la un pensionar, nu unu la unu cum avem acum şi introducerea de la anul a sistemului de pensii private, obligatorii şi facultative, la care vor cotiza de la anul tinerii sub 35 de ani.

Adrian Sălăgean0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase