Cresc uşor taxele de parcare

ORADEA – 81.291 plătitori ai taxei auto, în 2007, peste 40.000 de procese verbale pentru contravenţii emise anul trecut şi 8.100 locuri de parcare amenajate, din care 2.900 cu plată.

Acestea sunt cifrele care descriu situaţia din Oradea, furnizate de Primăria municipiului, încasator al taxelor auto şi gestionar al parcărilor.

Cresc costurile

În aceste condiţii, consiliul local a aprobat mărirea taxelor de parcare pentru intervalul 7-18, cu maxim 14,3%, în funcţie de zonă şi timpul de staţionare. Au fost crescute mai ales preţurile tichetelor de parcare, faţă de abonamente care nu au înregistrat măriri prea mari.

Astfel, pentru autoturisme şi asimilate, valoarea de 0,8 lei (cu 14,3 % decât în 2007) acoperă 30 de minute de parcare în zona A, 45 minute în zona B şi o oră în zona C.

1,15 lei (cu 7,14% mai mult decât anul trecut) costă 60 de minute în zona A, 90 de minute în zona B şi două ore în zona C. Costul tichetului pentru pentru o zi în oricare zonă este de 5 lei, faţă de 4,5 lei anul trecut.

Alte categorii de vehicule – microbuze, autobuze etc, se utilizează mai multe tichete pentru locurile ocupate: bouă bonuri pentru autobuze şi asimilate, trei bonuri pentru autobuze şi camioane şi patru pentru TIR-uri şi asimilate.

Şi pentru taximetrişti

Creşterile preţurilor la abonamente nu depăşesc 7%, semn că Municipalitatea încurajează orădenii să devină clienţi fideli şi ordonaţi. Astfel, au crescut preţurile la abonamentele pe o lună, în zonele A, B, şi C, lăsându-le pe cele pe pe trei, şase şi 12 luni, identice. Astfel un abonament pe o lună în zona A costă 36 lei, în zona B 32 lei iar în zona C, 22 lei.

Nici taximetriştii nu sunt scutiţi de scumpire: un abonament în staţiile de taxi costă 32 lei pe trimetru şi 125 lei pe an.

Amenda ca taxă

Administraţia Imobiliară Oradea (AIO), prin serviciul de administrare parcări percepe şi o aşa numită „taxă pentru oprire/staţionare neregulamentară/ilegală”, în cuantum de 20 de lei, cu 11,11 % mai mult ca anul trecut.

Hotărârea Consiliului local referitoare la aceste taxe se referă şi la valorile de achitat dacă maşina a fost blocată sau ridicată, chiar dacă AIO nu deţine, în prezent, niciun utilaj pentru această activitate.

Totuşi, Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări din cadrul AIO spune că a propus, în cadrul proiectului de buget pe 2008, la cheltuieli, achiziţia unui astfel de utilaj. „Am vrea să cumpărăm o autospecială, nu mai vrem să închiriem pentru că utijelele pe care le-am avut sunt vechi. Cei de la Arad au cumpărat aşa ceva cu 3,5 milioane. Aşteptăm, poate anul acesta o să avem maşină”, spune şeful serviciului.

Conform acestuia, lucrul cu o atare maşină depinde foarte mult de colaborare cu Poliţia Rutieră care, susţine şeful serviciului, este mereu în criză de personal. Valoarea încasărilor din amenzi şi taxe pe anul trecut se ridică la 4 miliarde de lei vechi.

Fact box

Creştere

Conform datelor existente la nivelul finanţelor locale, numărul de maşini în Oradea este în creştere de la un an la altul.

Dacă la sfârşitul lui 2006 figurau cu taxe auto 42.586 de maşini ale persoanelor fizice şi 16.938 ale persoanelor juridice, la finalul lui 2007 s-au înregistrat 53.482 de maşini ale persoanelor fizice şi 27.909 înregistrate pe persoane juridice, informează Carmen Cherteş, purtător de cuvânt al Primăriei.Încasări taxe auto

2006 2007

Persoane fizice 1.983.500 ron 4.368.630 ron

Persoane juridice 1.718.470 ron 4.319.984 ron.

 

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !