Crescătorii de vite protestează din cauza preţului laptelui

Crescătorii de vite protestează din cauza preţului laptelui
Sute de crescători de animale protestează, marţi, în faţa sediilor principalilor procesatori din ţară, nemulţumiţi de diferenţele mari dintre preţul de achiziţie al laptelui şi preţul final plătit de consumatori.

Proteste au loc în mai multe locuri de ţară, unde marii procesatori de lapte au fabrici de prelucrare: la Dorna, unde este fabrica La Dorna, la Bucureşti, unde este Danone, la Popeşti Leordeni, unde este fabrica Tnuva, la Sighişoara, la fabrica Hochland, la Alba-Iulia, la Albalact şi în judeţul Cluj, la sediul firmei Friesland din comuna Baciu.

Peste o sută de crescători de animale din judeţele Alba şi Sibiu protestează, marţi, în faţa societăţii Albalact Alba, oamenii manifestându-se zgomotos, cu fluiere şi talăngi.

Protestatarii s-au deplasat la Albalact cu mai multe microbuze şi maşini personale şi vor rămâne în faţa fabricii timp de trei ore.

Oamenii fluieră şi agită clopote şi talăngi. De asemenea, ei au pancarte cu inscripţiile “Vrem un preţ corect”, “Vrem bani pentru munca noastră”, “Vrem să ne plătiţi corect laptele”.

Protestul are loc pe un un teren viran din faţa societăţii de lactate, deoarece protestatarii nu au primit aprobare pentru a organiza mitingul pe domeniul public.

Crescătorii de vite primesc în medie un leu pe litrul de lapte, în timp ce în supermarketuri laptele costă de la 3.5 lei în sus.

Peste patru sute de crescători de bovine din mai multe judeţe ale Transilvaniei protestează zgomotos în faţa companiei Friesland din comuna clujeană Baciu, în timp ce la protestul organizat în judeţul Mureş, în faţa societăţii Hochland din Sighişoara, participă aproximativ optzeci de persoane.

Cei circa patru sute de crescători de bovine care protestează în faţa sediului Friesland din comuna Baciu au pancarte cu inscripţiile “Cei doi mari păcăliţi – producătorii şi cumpărătorii”, “Friesland food – brânză bună în burduf de câine”, “Zootehnie – haine grele” şi “Crescătorii de vaci în pragul falimentului”.

Oamenii scandează “Jos mafia”, “Dreptul la lapte” şi “Hoţii”, agitând clopote.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine, Dorel Secară, a spus la megafon că “producătorilor le-a ajuns cuţitul la os”.

“Procesatorii trebuie să ştie că, deşi ne cred proşti, noi suntem mulţi. Dacă nu vor înţelege, vom veni cu mult mai mulţi să protestăm, nu ne vom mulţumi cu fărâmituri de la masa bogaţilor”, a spus Secară, îndemnându-i pe protestatari să strige “Puterea e la noi”.

El a anunţat că o delegaţie a sindicaliştilor va intra la negocieri cu conducerea companiei.

La Sighişoara, în faţa companiei Hochland sunt adunate circa optzeci de persoane, iar o delegaţie condusă de liderul local al sindicaliştilor, Ioan Popa, a intrat la discuţii la directorul societăţii, la ora transmiterii acestei ştiri protestatarii aşteptând rezultatele discuţiilor.
Celor circa optzeci de crescători de animale care protestează la Sighişoara în faţa companiei Hochland li s-au alăturat, ultrior, aproximativ o sută de agricultori din Bistriţa, o delegaţie a acestora intrând şi ea la negocieri.
Oamenii care au rămas în faţa societăţii nu se manifestă zgomotos, aşteptând rezultatele discuţiilor şi între timp au primit apă minerală de la conducerea companiei.

Sediul fabricii Danone din Bucureşti este pichetat de peste o sută de crescători de taurine, aceştia fiind legaţi cu lanţuri şi purtând un coşciug pe care scrie “laptele românesc, nu te vom uita”, însoţiţi de o fanfară care intonează muzică mortuară.

Protestatarii au pancarte pe care scrie “Vrem în Europa, dar nu în genunchi”, “Secetă + nepăsare … veţi vedea trei puncte, faţa dispare” şi agită clopote şi talăngi.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, spune că fermierii au hotărât să nu mai livreze laptele la preţul oferit în prezent – de 0,5 lei pentru laptele neconcorfm şi de 0,8 lei pentru cel conform – pentru că “oricum ies în pierdere”, aşa că preferă să îl arunce.

Crescătorii de animale spun că nu le ajung banii nici măcar pentru furaje, care costă un leu kilogramul, iar statul subvenţionează doar cu 0,7 lei pe kilogram.

Reprezentanţii sindicaliştilor spun că a fost chemaţi de conducerea Danone la discuţii, dar nu vor merge pentru că directorul firmei este plecat în Franţa şi nu vor să discute cu altcineva.
Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) a anunţat, luni, că sindicaliştii afiliaţi la Federaţia Agrostar vor picheta, marţi, de la ora 11.00, timp de trei ore, sediile a două fabrici din apropierea Bucureştiului şi a altor patru din Cluj, Sighişoara, Vatra Dornei şi Alba. Aceştia sunt nemulţumiţi de “refuzul repetat” al procesatorilor de a negocia preţul laptelui, cel actual fiind considerat de sindicalişti prea mic.

Patronatul din industria laptelui susţinea, într-un comunicat remis, luni, că preţul materiei prime poate fi stabilit numai prin negociere între procesatori şi furnizori, şi nu la nivel colectiv, împreună cu sindicatele, arătând, totodată, că o majorare a preţului de achiziţie a laptelui ar scumpi produsele lactate în magazine.
Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat, marţi, că problemele sindicatelor crescătorilor de taurine trebuie rezolvate prin negocieri între furnizori şi procesatori, iar Ministerul Agriculturii va media aceste discuţii doar dacă este cazul, aşa cum a mai procedat şi în urmă cu mai multe săptămâni.
Întrebat de presă dacă va interveni pentru a aplana conflictul, ministrul a răspuns că, deocamdată, nu crede că este cazul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !