Creşte cerearea de buletine noi

1Comentariu
ORADEA – Intrarea în nou an respectiv aderarea la Uniunea Europeană înseamnă şi o creştere a activităţii Direcţii de Evidenţă a Persoanelor (DEP), de curând exernalizată din structura Primăriei, printr-o decizie a Consiliului Local.

„Este o creştere simţitoare, dar nu aş putea zice că e spectaculoasă. În comparaţie cu ultimele luni ale anului trecut, sunt, indiscutrabil, mai multe solicitări de acte de identitate noi”, spune Adrian Chiru, şef de serviciu în cadrul DEP. Acesta spune că acum s-a ajuns la o medie zilnică de peste 200 de acte de identitate prelucrate, în condiţiile în care media anului trecut era de aproximativ 150 pe zi.

„Mergeam des în Ungaria la rude şi la prieteni şi înainte. Dacă se va mai linişti situaţia la graniţă, cred că o să mă duc şi mai des. Umblu la medic la Cluj cu nişte probleme dar cred că o să mă duc la Debreţin dacă se poate. Cu banii care-i dau pe drum şi cu atenţiile pentru medic ajung tot acolo şi măcar la unguri au grijă de tine ca lumea dacă te internezi în spitalele lor”, crede Vayna S., prezent la DEP pentru a-şi schimba buletinul pe o carte de identitate.

„Am observat că există o fluctuaţie a solicitărilor şi în cursul săptămânii. Luni am avut 280 de acte prelucrate, faţă de marţi, când am avut doar puţin peste 100. De regulă începuturile de săptămână sunt aglomerate dar spre mijlocul săptămânii se mai relaxează situaţia”, spune Chiru.

 

 

Obligatoriu

Între cei care fac coadă la sediu DEP de pe strada Republicii zilele astea, majoritatea covârşitoare sunt persoane de vârsta a treia. Nefiind obligatoriu, aceştia nu şi-au preschimbat până acum vechile buletine dar acum, cel puţin cei care doresc să părăsească ţara, sunt nevoiţi să intre în actualitate. „Din câte ştiu eu, nu numai la vamă e nevoie de carte de identitate nouă. Mai sunt şi alte instituţii în ţara asta care cer CI noi, deşi nu înţeleg după ce legi lucrează ei. Am avut cazuri în care oamenii şi-au făcut acte noi ca să poate lua credite de la bancă sau ca să-şi poată face paşapoarte”, povesteşte şeful serviciului. Conform acestuia, între vârstnicii care ţin de DEP Oradea sunt persoane care au încă buletine de pe vremea Republicii Populare România.

Cristina Ghilea1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor