Creşte taxa la facultate

Creşte taxa la facultate
Deva – Rectorii universităţilor din ţară apreciază că din anul universitar 2007-2008 studenţii aflaţi pe locurile cu taxă vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a-şi achita cheltuielile.

Acest lucru se va întâmpla atât din cauza creşterii bugetului educaţiei, cât şi pentru că se vor adăuga taxele pe care le va percepe Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Pentru acreditare sau evaluare, universităţile cu până la 9.000 de studenţi vor cheltui aproape 36.000 de lei, cele cu 9.001-20.000 vor scoate din buzunar 76.000 de lei, iar cele cu peste 20.000 de studenţi cu puţin peste 100.000 de lei. Deşi rectorii cred că toţi studenţii vor fi afectaţi de mărirea taxelor, se pare că în judeţul Hunedoara „studioşii” sunt mai privilegiaţi.

Deşi studenţii din ţară sunt „ameninţaţi” cu mărirea taxei la facultate, în judeţul Hunedoara rectorii spun că nu se pune deocamdată problema măririi cuantumului acesteia.

La Petroşani studenţii pot sta liniştiţi deocamdată întrucât rectorul Universităţii din Petroşani a afirmat că problema măririi taxei de şcolarizare nu s-a pus în nici un moment.

„Noi mergem pe ideea de a le menţine, nu de a le mări. Niciodată nu s-a pus problema măririi taxei care în acest moment este de 1000 de lei pe an. O eventuală modificare a cuantumului taxei s-ar putea modifica în luna septembrie a acestui an, dar deocamdată nu cred că este cazul”, asigură rectorul Nicolae Dima. Nici facultăţile private nu urmăresc creşterea taxei anuale pentru studenţi.

Decanul Facultăţii „Traian” din Deva , Sigismund Duma, afirmă că „dacă inflaţia se menţine în limitele normalului eu nu văd de ce am mări taxa anuală. Românii mai au bani, acum mai trebuie să şi înveţe. În acest moment taxa pentru un student se ridică la 1800 de lei anual, sumă plătibilă în trei tranşe”.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !