Creştinii intră în Postul Crăciunului

Creştinii intră în Postul Crăciunului
Deva – De miercuri, creştinii intră în Postul de 40 de zile care precede marele praznic al Naşterii Domnului – Crăciunul. Spre deosebire de Postul Paştelui, acesta este un post al bucuriei şi, prin urmare, mai lejer. Restricţiile alimentare nu sunt foarte severe. De exemplu, în toate sărbătorile cu cruce roşie se poate mânca peşte, iar sâmbăta şi duminica este dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Postul trebuie completat însă cu rugăciuni şi curăţenie spirituală, dar şi cu gesturi caritabile. Astfel, tot ce se economiseşte prin restricţiile alimentare trebuie neapărat dăruit nevoiaşilor. Postul durează şase săptămâni: 15 noiembrie – 24 decembrie.

Un post adevărat înseamnă renunţare la dragostea fizică, la băutură, plata datoriilor. În sate, în post nu se deschid radioul sau televizorul, nu se fac petreceri. Postul se încheie în noaptea de Crăciun după Litanie. De azi, după fiecare liturghie sau după fiecare vecernie, românii de la sate încep să repete colindele.

În perioada Postului Crăciunului, vânzarea produselor din carne va scădea cu aproximativ 20%, dar agenţii economici şi-au luat măsuri, aducând pe piaţă mai multe produse de post, a declarat preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară RomAlimenta, Sorin Minea. Acesta a precizat că fiecare agent economic se aşteaptă la o diminuare a vânzării de mezeluri, astfel încât o parte dintre acestea sunt înlocuite cu produse de post.

Postul la deveni
„Ţin Postul Crăciunului. Este pentru mine o modalitate de curăţire a trupului de toxine şi a sufletului de păcate. Pregătesc mâncare în casă: zacuscă, fasole, tocăniţă de cartofi, totul fără carne”, spune Maria Lazăr, din Deva. „Am grupa sanguină OI şi eu trebuie să mănânc carne. Nu pot să ţin post. Am anumite afecţiuni la care ar trebui să ţin regim, dar când am mâncat zarzavaturi m-am simţit mai rău”, susţine o doamnă mai în vârstă, care a preferat să rămână anonimă.

„Suntem doi în casă şi ţinem postul. Avem la congelator vegetale pe care o să le gătesc acum. Pe perioada postului pregătesc mâncare tradiţională românească. Mai cumpăr şi produse din comerţ, speciale pentru post, dar mai rar, pentru că au chimicale”, afirmă deveanca Ana Balea. „Ţin post, dar nu în întregime, iar de mâncare se ocupă mama”, adaugă Bianca din Deva.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase