Criminaliştii bihoreni lucrează ca în SUA

Criminaliştii bihoreni lucrează ca în SUA
ORADEA – Răufăcătorii au de ce să se teamă. Tehno-poliţiştii bihoreni ardeau marţi de nerăbdare să îşi reia activitatea în modernul palier amplasat la ultimul etaj al clădirii care găzduieşte şi noul Arest din Parcul Traian.

Mai erau de aranjat câteva din fişetele aduse din vechiul sediu, dar în rest, microscoapele electronice şi restul aparaturii digitale îşi găsiseră deja locul în încăperile spaţioase.
„Oamenii sunt impulsionaţi de un sediu modern, în care nu trebuie să se mai înghesuiască şi în care au tot ce le trebuie la îndemână”, spune comisarul Nicolae Şerfezeu, şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Bihor.

Image Track ca în NYPD
Printre aplicaţiile achiziţionate din SUA pentru criminaliştii noştri se numără programul Image Track, cu ajutorul căreia se întocmesc portretele-robot, programul Lucia Forensic, care ajută la efectuarea expertizelor balistice, grafice şi traseologice sau baza de date CDN, în care sunt trecute fotografii cu cadavrele persoanelor neidentificate sau cu persoanele dispărute în condiţii suspecte.
„Anul trecut am avut 33 de identificări pe baza portretelor-robot. Atât de bine a fost realizat portretul unui suspect de tâlhărie, încât atunci când şi l-a văzut la sediul Poliţiei a întrebat de unde avem fotografia lui. Asta este posibil pentru că avem oameni foarte bine pregătiţi, adevăraţi profesionişti. Dacă omul are talent trebuie pus acolo unde şi-l poate exploata”, îşi laudă subordonaţii şeful Serviciului Criminalistic. Astfel, de când agentul-şef adj. Lăzău „şi-a intrat în mână”, poliţiştii bihoreni nu mai depind de serviciile portretistului criminalist din Cluj.
Foarte util este şi aparatul poligraf, folosit de două-trei ori pe zi. Nu doar colegii poliţişti, ci şi instanţele cer teste la „detectorul de minciuni” în cazul în care martorii şi inculpaţii se contrazic. „Majoritatea cred că pot înşela aparatul. Dar se înşeală, chit că sunt avertizaţi dinainte ce întrebări li se vor pune, chiar şi în prezenţa avocatului, dacă îl solicită”, spune zâmbind comisarul Şerfezeu.

Autospecială 4×4
Pe lângă laboratoarele din cadrul sediului, Serviciul Criminalistic dispune şi de o autospecială dotată cu toate trusele necesare pentru culegerea de probe de pe teren, la cazurile deosebite.
„Specialiştii noştri culeg de la faţa locului toate urmele care pot duce la identificarea autorilor. De la amprente, fire de păr sau îmbrăcăminte, până la urme de sânge sau salivă. Numai după urmele papilare au fost identificaţi anul trecut 112 autori. Anul acesta am adunat probe indubitabile în cazul crimei de la Almaşu Mic. A fost nevoie să intrăm cu laboratorul mobil în noroaie, care au solicitat din plin tracţiunea 4×4. Însă s-a meritat, fiindcă suspectul nu şi-a recunoscut fapta nici când i-am prezentat probe solide pentru instanţă”, mai spune comisarul Şerfezeu.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !