Crin Antonescu si Victor Ponta, protest alaturi de vestul tarii

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
47Comentarii
Crin Antonescu alaturi de sustinatori
Crin Antonescu alaturi de sustinatori
Potrivit estimarilor Jandarmeriei, 8.000 de persoane au participat la mitingul USL de la Oradea, organizat marţi seara în parcarea din strada Independenţei, de lângă statuia lui Mihai Eminescu.

Simpatizanţi USL dar şi cetăţeni nemulţumiţi de preşedintele suspendat Traian Băsescu din Oradea, Bihor şi tot Ardealul au umplut atât spaţioasa parcare de pe malul Crişului, cât şi strada Independenţei. Tramvaiele au înaintat cu greu în acea oră şi jumătate cât a ţinut manifestarea.

„Jos Băsescu” a fost şlagărul serii de marţi în Centrul Oradiei. Participanţii la miting au afişat o mulţime de pancarte cu mesajul ƒ„DA demiterii”, „Jos Băsescu” şi alte mesaje de susţinere a USL şi a campaniei de demitere a preşedintelui suspendat. Toţi participanţii s-au regăsit în îndemnul vorbitorilor de pe scenă care, în frunte cu premierul Victor Ponta, transmiteau că dacă vara asta oamenii lui Băsescu poartă alb, în România se poartă tricolorul.

Invitaţii de marcă ai mitingului au fost preşedintele interimar al României, Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta. Miilor de cetăţeni anti-Băsescu le-a vorbit inclusiv liderul UDMR Bihor, Kiss Alexandru, transmiţând astfel etnicilor maghiari din Bihor un mesaj clar: preşedintele suspendat Băsescu nu mai este dezirabil nici pentru reprezentanţii acestei comunităţi maghiare din Bihor.

Primarul Ilie Bolojan le-a dat cuvântul tuturor vorbitorilor, inclusiv lui Ponta şi Antonescu. Aceştia şi-au transmis mesajele în vederea referendumului de duminică imediat după ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ponta şi măsurile Guvernului

Victor Ponta şi Crin Antonescu au fost aclamaţi în câteva rânduri de simpatizanţi. În discursul său, premierul Ponta a evidenţiat inclusiv măsurile luate de Guvernul său: plata TVA doar la încasarea facturilor precum şi scutirea angajaţilor sub 25 de ani de la plata contribuţiilor sociale. Ponta i-a chemat pe români să voteze „DA” la referendum dacă vor ca asemenea măsuri să poată fi puse în practică şi în continuare. Victor Ponta i-a încredinţat pe cei prezenţi că Traian Băsescu ar spune „NU” acestor măsuri. Victor Ponta: „Dacă vreţi să facem acest lucru, trebuie să spuneţi „DA” pe 29 iulie. Dacă duminică peste 5,2 milioane de români – adică atâţia câţi l-au votat în 2009 – vor vota „DA”, atunci Băsescu trebuie şi va pleca”, a spus preşedintele PSD, care a amintit de Anastase, Udrea, Boc şi Blejnar şi de „ceilalţi hoţi pe care el i-a ţinut în braţe în aceşti ani”. „Eu vin în faţa dumneavoastră şi vă spun: Nu vreau ca după 29 Băsescu să dispară. Vreau să răspundă în faţa legii pentru ce a făcut poporului român. Vreau să răspundă în faţa Justiţiei pentru tot răul pe care vi l-a făcut dumneavoastră. (…) Da, putem să dăm în continuare pensiile înapoi. Băsescu a distrus 700.000 de locuri de muncă. A lăsat toţi tinerii absolvenţi ai acestei ţări să termine liceul şi facultatea şi să devină direct şomeri”, a afirmat Victor Ponta, care a ţinut să le promită şi clujenilor că va fi „mai cinstit şi mai corect pentru Cluj decît a fost Boc, care era de acolo”.

Băsescu, făcut iresponsabil

Crin Antonescu a avut un discurs înflăcărat: „Acum 48 de ore, Traian Băsescu minţea cu bună ştiinţă spunând cu gura lui că trebuie să vină la vot toţi cetăţenii României. Adevărat. Că i-ar fi ruşine să se întoarcă la Cotroceni la masa verde. Adevărat. Că însăşi credibilitatea de ţară democratică a României trebuie apărată prin participarea cetăţenilor la referendum. Adevărat. După nici 48 de ore aruncă jos din disperare masca şi spune că nu mai are curajul de a se confrunta cu votul cetăţenilor. Le spune cetăţenilor: „Staţi acasă. Mi-e frică de votul vostru”. Iar eu vin şi vă spun: veniţi şi votaţi, orice aţi vota! Traian Băsescu face încă un rău enorm României. Îl face pentru multă vreme. Îl face cu o iresponsabilitate de care nu l-am crezut în stare nici noi, adversarii lui. Ţipând astăzi, la o săptămână de alegeri, că va fi fraudă. Ţipând astăzi că a fost şi este o lovitură de stat. El face un rău enorm nu mie, nu lui Ponta, nu celor din Parlament. Ci acestei ţări în întregul ei şi tuturor oamenilor din această ţară. Toată lumea din România ştie că o lovitură de stat nu se dă cu Parlamentul, nu cu decizii ale Curţii Constituţionale, nu se dă chemând oamenii la vot. Nu, se dă cu tancurile, cu armata, se dă încălcând votul oamenilor. Iar Traian Băsescu vă spune de fapt că dacă veniţi la vot validaţi o lovitură de stat. Nu există sfârşit mai jalnic pentru un om politic democrat. Îmi pare rău pentru Traian Băsescu”, a spus Crin Antonescu. Subliniind „sucirea” lui Traian Băsescu, Antonescu i-a chemat pe români la vot, pentru a apărat democraţia şi statul de drept.

Crin Antonescu alaturi de sustinatoriAcelaşi Crin Antonescu a ţinut să mai spună că nu doreşte nimănui să ajungă la puşcărie, dar a asigurat că cei care au luat „de la gura copiilor voştri, trebuie să plătească şi vor plăti!”. Preşedintele interimar nu a uitat de Barosso şi de Angela Merkel, asigurându-i pe aceştia că „după plecarea lui Băsescu, Justiţia va face serioase progrese în condamnarea corupţilor”.

Crin Antonescu s-a referit şi la obligativitatea atingerii pragului de prezenţă la urne de minimum 50%+1 pentru validarea refendumului, considerând această situaţie ca fiind „frustrantă, scandaloasă şi nedemocratică” şi arătând că astfel este posibil ca şi într-o situaţie neverosimilă în care Băsescu ar avea zero voturi, acesta să se întoarcă la Cotroceni! Crin Antonescu a afirmat că dacă în 1989 mii de români au trebuit să-şi dea sângele pentru libertate, azi nu e nevoie decât să-şi dea votul. „Duminica viitoarea vom fi liberi prin votul vostru. Doamne-ajută!”, şi-a încheiat discursul preşedintele interimar. La plecare, Antonescu le-a strâns mâinile mai multor participanţi aflaţi la gard, în primul rând. Simpatia cu care a fost întâmpinat preşedintele interimar i-au dat acestuia alura unui veritabil star rock! Deloc surprinzător, manifestarea anti-Băsescu s-a încheiat pe acordurile melodiei „Vrau o ţară ca afară”, a celor de la Vunk…47Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor