Cristian Bodea – rău de gură, dar cu idei

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Cristian Bodea – rău de gură, dar cu idei
Senatorul PNL crede că Ponta ar trebui să-l remanieze pe Teodorovici, pentru eşecul cu fondurile europene. La fel şi cu Dragnea.

Senatorul PNL Cristian Bodea atacă Guvernul Ponta într-un punct sensibil: acordul de parteneriat cu UE pentru perioada de finanţare 2014 – 2020. „A-ţi bate joc de fondurile europene în condiţiile în care România este în colaps bugetar este o crimă! Suntem în 2014, în a doua lună şi încă nu avem acordul pentru 2014! Unde i-a fost capul lui Ponta când l-a lăsat pe Teodorovici să meargă atât de prost în acest acord?”, întreabă Bodea care îl propune, practic, pe ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, pentru remaniere. Mai mult, Ponta ar trebui să transfere acest minister liberalilor, dacă PSD nu are soluţii viabile pentru portofoliu, îndrăzneşte senatorul-câine rău. Ca să nu se spună despre el că ştie doar să critice, Cristian Bodea se oferă să îl ajute pe Teodorovici să scrie un acord de parteneriat care să fie considerat acceptabil de către oficialii europeni. „Stau în minister o săptămână şi îl ajut să scrie, că asta ştiu să fac, să scriu!”, se autopropune parlamentarul liberal, care insistă, totuşi, ca şi PSD să îşi remanieze miniştrii incapabil, în frunte cu Teodorovici. Aşa cum, arată Bodea, a făcut PNL. „În decembrie am declarat că e nevoie de o remaniere în PNL. PSD ar trebui să se gândească şi la domnul Dragnea, la modul în care a făcut acel proiect de descentralizare, pe care ne-au pus să îl votăm şi care a fost declarat neconstituţional, inclusiv de omul lor, Toni Greblă, de la Curtea Constituţională”, arată Bodea, care vede la Guvernul Ponta „o politică socialistă, politica furatului căciulii, inventată de pe vremea lui Ceauşescu”.

Pe această temă, a acordului de parteneriat cu UE, Bodea a revenit cu o interpelare adresată lui Victor Ponta, pe care îl întreabă în scris când va fi semnat acordul şi când se vor deschide primele linii de finanţare.

Soluţii pentru banii UE

Senatorul Bodea oferă şi soluţii pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene: în privinţa finanţării cotelor de cofinanţare a acestor proiecte din partea beneficiarilor, Guvernul ar trebui să realizeze un acord cu băncile. „Ar trebui să le stimuleze să acorde credite pentru cofinanţarea proiectelor, iar Guvernul să garanteze aceşti bani. Dar nu din pix, nu declarativ”, cere Bodea. Altă propunere a sa se referă la schimbarea legislaţiei pe achiziţiile publice, pentru a opri hemoragia contestaţiilor ce blochează proiecte ani la rândul. „Cei ce depun contestaţie ar trebui să depună şi o garanţie. De asemenea, sunt probleme de armonizare a legislaţiei cu jurisprundenţa. Mi-au spus-o cei ce lucrează în domeniu, primarii”, declară senatorul, care vede necesară şi o triere a consultanţilor de proiecte. „Trebuie să treacă examene, să fie atestaţi şi să fie traşi la răspundere dacă se întâmplă ceva cu munca lor, aşa cum se întâmplă în cazul proiectanţilor şi a arhitecţilor”, propune senatorul ce spune „numai lucruri rele”, aşa cum îl vede premierul Ponta.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor