Crişul cu două „moaşe”

11Comentarii
Crişul cu două „moaşe”
După o perioadă de „vitregie”, municipalitatea şi administraţia Apelor şi-au împăcat rolurile privind Crişul Repede.

La o zi după aprobarea în Consiliul Local Oradea, primarul Ilie Bolojan a semnat ieri un protocol de colaborare cu Administraţia Bazinală de Apă (ABA) „Crişuri” – fosta Direcţie a Apelor „Crişuri”. În esenţă, ţelul comun este amenajarea malurilor Crişului Repede ca adevărate locuri de recreere pentru orădeni.

Potrivit noului director al ABA „Crişuri”, Pásztor Sándor, pactul dintre cele două autorităţi este printre primele de acest gen pe plan naţional  iar Ordonanţa de Urgenţă adoptată pe 17 martie obligă Apele Române să conlucreze cu administraţiile locale îndeosebi pentru cursurile de apă din zonele de intravilan.

La rândul său, primarul Bolojan a promis concitadinilor că primele efecte ale protocolului se vor vedea cât de curând.  Totodată, edilul-şef al Oradiei a salutat receptivitatea lui Pasztor Sandor, caracterizându-l ca primul şef de la Ape „care nu fuge de responsabilitate”.

Dealtfel, încă dinainte de votul din Consiliul Local, Ilie Bolojan a precizat că este nevoie de o clarificare a dublei responsabilităţi exercitate de municipalitate şi de ABA „Crişuri” asupra malurilor din perimetrul Oradiei.

Aceasta în condiţiile în care până acum conducerile municipalităţii respectiv ale ABA „Crişuri” nu au fost în aceeaşi „barcă” din punct de vedere politic. Însă conjunctura actuală este favorabilă. Astfel, puntea de legătură este UDMR, care este în alianţa locală care administrează Oradea, dar şi în alianţa guvernamentală care i-a permis să-şi numească oameni în fruntea unor instituţii deconcentrate, printre care şi ABA „Crişuri”.

 

Picnic şi sport

 

„Scopul protocolului este de a face ca, pe teritoriul municipiului, Crişul Repede să arate cât mai bine, astfel încât întreg arealul să fie o zonă de recreere pentru orădeni”, a mai spus primarul Bolojan.

Protocolul, valabil un an şi cu posibilităţi de prelungire, cuprinde responsabilităţile ambelor instituţii.

Conform protocolului, municipalitatea va curăţa zilnic de deşeuri malurile Crişului Repede, va amenaja malurile pentru încurajarea activităţilor în aer liber, inclusiv pentru picnic, va planta arbori cu sfatul Comisiei consultative de mediu, va amenaja terenuri de sport în zona Ioşia şi a străzii Aluminei, va monta stâlpi de iluminat şi va amplasa bănci pe malul drept.

Săptămâna viitoare, Primăria, va semna un protocol cu RDS RCS, care va asigura Internet wirelles gratuit, pe ambele maluri, între podurile Decebal şi Densuşianu. Curând municipalitatea va scoate la licitaţie, pentru amenajarea de terase, zona dintre hotelurile Continental şi Hilton precum şi priza de apă părăsită, de lângă podul Dacia.

Prezentă la semnarea protocolului, viceprimarul Biró Rozália a reamintit de proiectul comun cu Ungaria, de amenajare a unei piste de biciclete, de 35 de km, între Oradea şi Berettyóújfalu. Pista va parcurge 8,9 km în Oradea, iar o parte a ei va fi amenajată pe malul Crişului. „Proiectul transfrontalier e în faza a doua de evaluare, iar dacă totul merge bine vom obţine finanţare pentru realizarea lui şi lucrările vor demara la începutul anului viitor”, a estimat Biró Rozália.

 

Înlocuiesc balustradele

 

Principalele responsabilităţi ale ABA „Crişuri” sunt următoarele: curăţarea periodică a albiei Crişului Repede, amenajarea luncii din zona Parcului Libertăţii cu păstrarea mobilierului existent, înlocuirea balustradelor de protecţie între podurile Decebal şi de pontoane (etapa I – malul drept, etapa II – malul stâng), organizarea de acţiuni privind protecţia mediului şi campanii de informare a cetăţenilor.

Cristian Horgoş11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor