Crisul Repede a inghitit 8 milioane

54Comentarii
Crisul Repede a inghitit 8 milioane
Reamenajarea malurilor a presupus un efort financiar consistent. Alte lucrări vor debuta la anul.

Marţi, primarul Ilie Bolojan şi şeful Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Pasztor Sandor au prelungit protocolul de colaborare pentru amenajarea malurilor Crisului pe teritoriul Oradiei. Cu această ocazie, cei doi au trecut în revistă obiectivele realizate deja în baza parteneriatului pe 2010 şi au anunţat obiectivele pentru 2011-2012. Pasztor a arătat că în 2010 s-au cheltuit peste 8 milioane de lei noi pentru rearanjarea malurilor orădene ale Crişului. Aceasta în condiţiile în care în anii precendenţi nu s-a cheltuit niciun leu.

Pentru orădenii din zona de vest a oraşului s-au ecologizat malurile, s-au montat dale tip fagure, în scopul creerii unei zone de agrement ecologizate. Conform spuselor lui Pasztor, aceste lucrări au costat 3,4 milioane lei. Totodată, în aval de Podul Decebal s-au schimbat balustradele şi s-au reabilitat zonele de coborâre de pe ambele maluri. Costurile au urcat la 1 milion de lei.

O altă lucrare importantă s-a realizat pe malul drept, între Podul Ferdinand şi Podul pietonal de la Informatica. „Aici s-au demolat dalele vechi de 40 de ani, s-a construit o platformă pietonală, un zid de sprijin, amenajându-se taluzul şi realizându-se totodată, zone de acces pentru persoanele cu dizabilităţi sau mamele cu cărucioare. Valoarea acestor lucrări este de 4 milioane lei. În acest moment 95% dintre lucrări fiind terminate”, a declarat Pasztor.
Bolojan a vorbit, la rândul său, despre lucrările efectuate de Primărie pe maluri.

„După finalizarea lucrărilor efectuate de Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, Primăria Oradea a trecut la asfaltarea aleilor, la introducerea reţelei de iluminat care nu exista anterior pe malul Crişului, Primăria facilitând în acelaşi timp accesul gratuit la internet cu sprijinul grupului RDS&RCS. În continuarea acestor amenajări, municipalitatea urmează să monteze coşuri de gunoi şi bănci, pe ambele maluri ale Crişului”, a declarat primarul.

Pentru la anul

Pentru 2011, Pasztor şi Bolojan au anunţat amenajarea unei alte zone de promenadă în albia râului, în aval de Podul Dacia, pe malul stâng. Adică în faţa Colegiului Naţional Emanuil Gojdu. Conform spuselor lui Pasztor, sub Podul Dacia se va construi o aşa-numită consolă, pentru ca orădenii din Velenţa să poată ajunge în Centru pe malul Crişului, atât pe jos cât şi cu bicicleta. De asemenea, se doreşte şi amenajarea malului drept dintre Podurile Dacia şi Ferdinand, însă cu păstrarea cadrului natural existent. Adică fără amenajarea unei alte promenade. Tot anul viitor se vor monta 900 de coşuri de gunoi atât pe malurile Crişului, cât şi în restul oraşului.

Malul stâng al Crişului, cuprins între cele două poduri pietonale din Centrul – cel al intelectualilor şi podul de la Informatica – va face obiectul unor amenajări abia după rezolvarea problemelor ce ţin de infiltrarea apei pluviale în reţeaua de canalizare de sub Piaţa Unirii, înainte de a ajunge în Criş. Conform spuselor lui Bolojan, aceste probleme vor fi rezolvate înainte să se treacă la reamenajarea Pieţei Unirii, prevăzută tot pentru 2011.

C.C.54Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor