Crişul sufocat de deşeuri

Elevii de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au sărbătorit Ziua Mondială a Mediului.

La Colegiul Tehnic  Mihai Viteazul a fost lansat  proiectul „Impactul antropic al deşeurilor asupra biodiversitităţii Crişului Repede din zona oraşului Oradea”. Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului. Aceasta este celebrată în fiecare an la 5 iunie şi a fost înscrisă de Adunarea Generală a ONU în calendarul internaţional pentru a atrage atenţia sistematic asupra pericolelor ce grevează mediul natural global şi a amintit tuturor pământenilor obligaţia de a se îngriji de starea planetei. Proiectul este finanţat de Primăria Oradea. Parteneri sunt Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri Oradea , Inspectoratul Şcolar Judeţean. Activităţile s-au derulat sub sloganul „Un viitor, o planetă, o mare varietate de specii!”, deoarece 2010 a fost declarat Anul Internaţional al Biodiversităţii. Activităţi principale care s-au desfăşurat în cadrul proiectului: Investigarea malului drept al râului Crişul Repede pe sectorul pod centru – pod CFR Ioşia pentru depistarea surselor de poluare; realizarea de materiale informative: pliante, afişe, hărţi, înregistrări video şi poze; acţiuni de igienizare a secţiunilor aferente studiului; analize specifice pe râul Crişul Repede pe zona aferentă studiului din Oradea; compoziţia biologică şi chimică a apei; prezentarea rezultatelor proiectului pe pagina web a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul“ Oradea, realizarea unui DVD cu prezentarea rezultatelor proiectului.

Concluzii

„Mediul acvatic este destul de străin omului, care de regulă are o imagine foarte simplistă şi parţială cu privire la viaţa acvatică. Omul, de obicei se gândeşte la peşti, eventual alge, meduze, scoici (dacă e vorba de mare), iar despre bacterii se gândeşte că e o nedorită poluare. În realitate, în ape există o imensă diversitate de plante şi animale, prezenţa cărora ne dă informaţii asupra calităţii apei. Investigând malurile Crişului Repede am constatat că acesta se sufocă datorită nepăsării concitadinilor noştri care aruncă resturi menajere, flacoane şi deşeuri în apă, fără să ierte bogăţia noastră de preţ, apa. Pentru a se stopa această influenţă nocivă, autodistrugătoare în esenţa sa pentru omenire, pledăm în favoarea unei educaţii ecologice autentice a generaţiilor actuale de elevi”, spune Ruben Filimon directorul Colegiul Tehnic Mihai Viteazul.

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !