Critică politica termică a primarului

5Comentarii
Luni, liderul Mişcării Verzi pe Bihor, Horea Vuşcan, a semnalat tocmai această mişcare a municipalităţii, de a transforma CET-ul în operator unic de distribuţie a energiei termice.

Vuşcan spune că în zilele trecute s-a întâlnit cu mai mulţi orădeni abonaţi la Transgex. Aceştia i s-ar fi plâns tocmai că Primăria intenţionează ca CET-ul să devină un operator unic la nivel de municipiu.

CET, mamutul pierderilor

Este foarte ciudat că în acest moment, când la Oradea se poate vinde cu profit gigacaloria la circa 100 de lei, cum o face Transgex-ul, noi optăm pentru o soluţie care este de trei ori mai scumpă, respectiv CET-ul care o produce cu 350. Pentru a acoperi factura imensă la care CET-ul produce gigacaloria este nevoie de subvenţii de la Guvern şi Primărie, adica tot din banii contribuabilului”, a afirmat Horea Vuşcan, fanul energiei geotermale, de care Oradea poate profita din plin.

Avem aberaţii de tot felul: Eu am platit circa 600 de lei pentru încălzirea unui apartament cu două camere. Factura pe care o plătesc părinţii mei, care au propria microcentrală termică pe gaz este undeva la 400 de lei pentru o suprafaţă aproape dublă faţă de a mea. Ce concluzie putem să tragem de aici? CET-ul este un mamut care produce foarte multe pierderi pe reţea şi care are un management dezastruos. Primăria ar trebui să găsească soluţii pentru exploatarea apei geotermale şi să nu înteprindă acţiuni prin care CET-ul să devină un monopol”, a avut de comentat Vuşcan.

La final, i-a cerut primarului Bolojan „să găsească soluţii prin care exploatarea apei geotermale să ducă la scăderea preţurilor la întreţinere şi să nu dubleze preţul la facturi pentru mii de orădeni care în acest moment se încălzesc cu apă geotermală”.

Bolojan: Liber la producţie

L-am contactat pe primar pentru a vedea care este poziţia sa. Bolojan s-a limitat să ne spună că furnizorii de energie termică nu vor fi îngrădiţi să intre pe piaţa termică din Oradea. „Aceştia pot să producă independent. Însă ei vor vinde unei entităţi – firma de distribuţie a Primăriei, care deocamdată rămâne tot Electrocentrale – după care raportul cu populaţia va fi cu acest distribuitor al municipalităţii”, a spus primarul, spunând că „piaţa de producţie va fi liberalizată”. Nu şi de distribuţie, însă.

Întrebat dacă clienţii CET vor avea de câştigat din preluarea distribuţiei Transgex, Bolojan a spus că „cel puţin în prima fază, nu”.

C.C.

CET, monopol pe Oradea

CET, monopol pe Oradea

Zone unitare de încălzire, pentru lemne şi cărbuni5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor