Criză acută de forţă de munca Oradea

Criză acută de forţă de munca Oradea
ORADEA – Sala de şedinţe a Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Munca Oradea si Bihor s-a umplu la maximum.

Seminarul cu tema „Formarea profesională continuă în procesul dezvoltării tehnologice din economia românească”, care a făcut parte din „Festivalul şanselor tale”, a adunat la acceaşi masă reprezentanţi guvernamentali, ai instituţiilor locale şi formatori de formare profesională.

Din partea Guvernului a participat Akos Derzsi, secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

„Avem o criză acută de forţă de munca Oradea calificată. Raportul dintre cei care muncesc şi pensionari este de 1 la 1,25 în defavoarea muncitorilor. În Uninea Europeană raportul este invers, de un pensionar la trei muncitori”, a recunoscut secretarul de stat la începutul seminarului.

Formare

Acesta a adăugat că avem nevoie de o politică de ocupare coerentă. „Acest lucru nu îl putem face fără o formare profesională pe tot parcursul vieţii”, a declarat Akos Derzsi. Reprezentantul ministerial a mai amintit despre mobilitatea forţei de munca Oradea, atât din punct de vedere teritorial cât şi din punct de vedere profesional. „Mobilitatea profesională se poate realiza prin formare profesională. Trebuie pus un mare accent pe calitatea formării profesionale”, a precizat Akos Derzsi.

Ca o măsură activă în acest sens, reprezentantul MMFES a informat asistenţa că din anul 2008 vor fi introduse vauchere de formare profesională. „Cel care va avea nevoie şi este în şomaj, va primi un vaucher pe care-l va putea utiliza la formatorii de formare profesională, pentru a se forma într-o anumită meserie”, a subliniat secretarul de stat.

Fonduri

Pe de altă parte, MMFES anunţă că în cadrul Axei prioritare 2 pot fi accesate fonduri nerambursabile din cadrul Programului Phare 2004 – 2006 „Coeziunea economică şi socială”. Noile scheme de finanţare dispun de fonduri nerambursabile în valoare de 4,87 milioane de euro pentru „Măsuri active pentru ocuparea forţei de muncă” şi 5,14 milioane de euro pentru „Promovarea învăţării pe parcursul întregii vieţi pentru calificarea şi recalificarea forţei de muncă”.

Suma indicativă pentru Regiunea Nord – Vest (judeţele Bihor, Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj) este de 563.000 de euro pentru prima schemă şi 594.000 pentru cea de-a doua. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este data de 07.02.2008 pentru prima schemă, respectiv 05.02.2008 pentru a doua.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase