Criză demografică în Rusia

Criză demografică în Rusia
RUSIA – Rusia se confruntă cu o criză demografică nemaiîntâlnită pe timp de pace. Într-un deceniu şi jumătate de la căderea comunismului, rata natalităţii s-a înjumătăţit.

În acelaşi timp, rata mortalităţii a crescut, bărbaţii ruşi ajungând la o speranţă de viaţă de doar 59 de ani, cea mai scăzută din Europa.

E suficient să vizitezi un cimitir rusesc pentru a te convinge de amploarea crizei demografice pe care o traversează Rusia. Cu 700 de mii mai multe decese decât naşteri anual, moartea devine o afacere curentă. Pietrele funerare din cimitirul din Sankt Petersburg spun povestea unei populaţii ce moare tânără. Nu doar speranţa de viaţă a scăzut. De la căderea comunismului numărul naşterilor s-a înjumătăţit.

John Litwak, economistul de la Banca Mondială este de părere că rădăcinile actualei crize se găsesc în destrămarea Uniunii Sovietice.

“Decesele din Rusia depăşesc naşterile cu aproape 50%, iar populaţia este în declin. A existat o scădere drastică a natalităţii la începtul anilor ’90, când Rusia a traversat o perioadă economică dificilă, marcată de incertitudine. Pe termen mediu, cea mai mare provocare va fi susţinerea populaţiei active”, a declarat John Litwak, economist Banca Mondială.

La nivel european, Rusia furnizează două treimi din numărul actual de persoane decedate în accidente rutiere. Numai anul trecut, în Rusia au avut loc 220 de mii de accidente soldate cu 33 de mii de morţi, dintre care 40% erau pietoni.

Dar nu accidentele îi omoară pe bărbaţii din Rusia. De vină este stilul lor de viaţă, o reţetă de moarte precoce.

“Abuzul de alcool este unul dintre motivele care au dus la creşterea mortalităţii masculine în raport cu cea feminină. Speranţa de viaţă la bărbaţii din Rusia este de doar 59 de ani, comparabilă cu cea din ţările Africii sub-sahariene”, a declarat John Litwak.

Estimările oficiale arată că o treime dintre bărbaţii ruşi abuzează de alcool, în timp ce rata fumatului e cea mai mare din lume. Calitatea îndoielnică a băuturii consumate se adaugă cantităţii deja îngrijorătoare.

Autorităţile au încercat să stopeze consumul crescând taxele, dar această măsură nu a dus decât la căutarea unor substitute mai ieftine şi mai periculoase.

Guvernul rus a încercat să rezolve problema demografică prin stimularea materială a mamelor care dau naştere celui de-al doilea copil. Suma de peste 9000 de dolari a dus la o creştere a natalităţii, dar nici măcar un baby-boom în următorii ani nu va rezolva problema decât parţial.

Potrivit celor mai recente date, mai bine de jumătate dintre nou-născuţi suferă de probleme de sănătate. Specialiştii avertizează că dacă nu se iau măsuri serioase, populaţia Rusiei va coborî sub 100 de milioane până în 2050.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !