Criza, surprinsă în statisticile DEP Oradea

Gheorghe Seica
Gheorghe Seica
Blocajul imobiliar se reflectă în reducerea migraţiei domiciliare. În plus, s-au înmulţit şi datornicii.

Şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanei (DEP) Oradea a surprins ieri câteva din efectele crizei financiare în comparaţia statistică dintre anii 2008 şi 2009.

„În 2009 am eliberat doar 31.142 de acte de identitate faţă de 35.650 în 2008. Principala explicaţie e că migraţia domiciliară a scăzut foarte mult, în concordanţă cu blocajul imobiliar. Nu ne dorim, dar ne aşteptăm ca în acest an să crească numărul celor care vor pierde proprietăţi. Cu această ocazie îi informăm pe cei care nu deţin proprietăţi că le putem elibera acte provizorii, valabile un an. Aceste acte sunt echivalente juridic cu cardurile de identitate, doar că nu poţi ieşi din ţară cu ele. Totuşi, unele bănci manifestă încredere mai scăzută în ele”, a declarat directorul DEP Oradea, Gheorghe Seica.

O altă consecinţă a contracţiei economice a fost creşterea anul trecut a numărului datornicilor.

„În 2009 am avut 21.288 de solicitări de verificări în Registrul Naţional de Evidenţa Persoanelor, aproape de trei ori mai multe faţă de 2008. Majoritatea au fost verificări ale datornicilor faţă de Stat, bănci şi alte entităţi, solicitate de lichidatori judiciari, executori judecătoreşti sau instituţii”, a mai dezvăluit directorul DEP Oradea.

Iar dacă în 2008 DEP Oradea a aplicat 3.704 de vize de reşedinţă, anul trecut numărul acestora aproape s-a dublat pentru a se putea beneficia de ajutoare băneşti de la stat. „Vizele de reşedinţă, adică flotantele, ni s-au solicitat îndeosebi în toamnă, pentru a se putea obţine ajutorul de încălzire aferent noii adrese din Oradea”, a precizat Seica.


Pierderi „scumpe”

În contextul dificultăţilor financiare, directorul Seica a atenţionat că s-a mărit anul trecut cuantumul amenzilor pentru pierderea actelor de stare civilă chiar şi până la o sută de lei.

„Recomandăm atenţie sporită fiindcă pierderea actelor de stare civilă poate provoca daune importante. Pe baza CNP-ului şi actelor găsite, reţele bine organizate de infractori au vândut proprietăţi prin falsuri înlesnite şi de alte instituţii de stat”, a avertizat Seica.

În aceiaşi ordine de idei, DEP Oradea a realizat patru conexiuni VPN (linie securizată de transmisie date) la serverul Biroului Judeţean de Administrare a Bazelor de Date care deserveşte Serviciul Executare Silită din cadrul Direcţiei de Finanţe, Poliţia Comunitară Oradea şi alte servicii de specialitate.

C.H.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !