Cronica muzicală. Debut de stagiune la Filarmonică

ORADEA – Filarmonica de Stat din Oradea a susţinut, joi seara, primul concert simfonic din stagiunea aceasta. Seara a început cu Uvertura academică festivă op. 80 a lui Johannes Brahms.

Dincolo de grandoarea captivantă, uvertura a fost pătrunsă de veselia cântecelor studenţeşti, aranjate de compozitorul matur cu o rară măiestrie contrapunctică.

Orchestra Filarmonicii a interpretat apoi un concert pentru pian şi orchestră în do minor op. 18 după marele pianist Serghei Rahmaninov. Dramatismul primei părţi a concertului (Moderato), plină de încordare patetică, larga desfăşurare melodică din mişcarea a doua (Adagio sostenuto) şi-a aflat concluzia firească în explozia de vitalitate a finalului (Allegro scherzando).


Promenadă printre tablouri

Suita „Tablouri dintr-o expoziţie pentru pian”, concepută de Modest Petrovici Musorgski, a atins corzile sufleteşti ale iubitorilor de simfonie şi a încheiat concertul susţinut cu ocazia deschiderii stagiunii. Atunci când a compus „Tabouri dintr-o expoziţie”, Musorgski s-a inspirat din expoziţia organizată în memoria prietenului său decedat, pictorul Victor Hartmann. Trecerea de la un tablou la celălalt se realizează prin melodia „promenadei”, un fel de refren, care de fapt reprezintă plimbarea printre obiectele de artă expuse şi o permanentă prezenţă a privitorului expoziţiei (în acest caz a autorului însuşi). Maurice Ravel a creat versiunea orchestrală cea mai cunoscută şi cu adevărat inegalabilă a suitei, reuşind să pună în valoare întreaga bogăţie artistică, melodică, armonică, coloristică a acestor corespondente imagistice sonore ale picturilor lui Hartmann.

Orchestra a fost condusă de dirijorul Romeo Rîmbu, dirijorul permanent al Filarmonicilor din Oradea şi Ploieşti. Pianistul Daniel Goiţi a impresionat prin forţa expresivă a stilului său interpretativ şi prin înţelegerea sau trăirea discursului muzical redat.
Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase